Web Sitenizi Güvende Tutmak İçin Yapmanız Gereken 10 Şey

 Web sitesi güvenliği, işinizi çevrimiçi ortamda yürütmenin en önemli yönlerinden biridir. Bu makalede, web sitenizi korumak için göz önünde bulundurmanız gereken 10 adımı sağladık. Makaleleri okuyarak web sitenizin güvenli olduğundan emin olabilirsiniz. Konuya özel olarak girmeden önce, bunları neden izlemeniz gerektiğine dair birkaç nedenden bahsetmek faydalı olacaktır.

Son birkaç yılda, kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler veya kimlik bilgileri gibi çeşitli veriler ve kredi kartı bilgileri, veri hırsızlığına karşı savunmasız kaldı. Ancak siber saldırılar ve veri hırsızlığı olayları da önemli ölçüde artmaya başladı.



Web Siteniz Neden Güvenli Olmalı?

Web sitelerinde güvenlik, hem site sahipleri hem de site kullanıcıları için çok önemlidir. Her web sitesi belirli veriler içerir. Özellikle e-ticaret satışı yapan web sitelerinde kimlik bilgilerinin yanı sıra kredi kartı bilgileri de dahil olmak üzere birçok önemli bilgi bulunmaktadır. Şu anda bu sitelerin güvenliği, web sitesi sahiplerinin bilmesi gereken şeylerden biridir. Dikkat etmezseniz ne olur?

Çalınan Kimlik Bilgileri

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de KVKK kapsamında yer alan çok önemli düzenlemeler bulunmaktadır. Web sitenizde yayınladığınız bilgiler, kişinin özel bilgileridir ve bu nedenle KVKK çerçevesinde bilgi dağıtımı ve paylaşımına izin verilmemektedir. Web sitenizin güvenliğini sağlamazsanız, web siteniz aracılığıyla erişilebilecek bilgiler, sizinle sitenizde bilgileri saklanan kişiler arasında ihtilafa neden olabilir.

Dolandırıcılık

Çevrimiçi mağazalardan çalınan banka ve kredi kartı işlemlerine ilişkin veriler, internette dolandırıcılığa neden olabilir. Bazen bu veriler üçüncü şahıslara aktarılır ve bazı durumlarda bir dolandırıcılık aracı olarak kullanılır.

İtibar

İtibar. Kazanması uzun yıllar, kaybetmesi dakikalar hatta saniyeler alan bir şey. Ürün ve hizmetleriniz için çok sayıda reklam ve binlerce tanıtım kampanyası oluşturmanız mümkündür. Ürünleriniz en yüksek kalitede olabilir, ancak veri hırsızlığı durumunda hiç kimse kaliteyi veya sattığınız ürünleri yargılayamaz. Güvenilirliğiniz ve itibarınız büyük ölçüde zarar görecektir.
Sırf bu üç konu nedeniyle web güvenliği büyük bir endişe kaynağıdır. Kategorilere birçok makale eklenebilir. Şimdi asıl konuya geleceğiz Web sitesi güvenliğini nasıl sağlayabiliriz?

Web Sitenizin Güvenliği İçin Ne Yapmalısınız?

Kurumunuzun/işletmenizin başarısı için sitelerinizi siber saldırılara karşı korumanız gerekir. Unutulmaması gereken en önemli şey, bu prosedürün gerçekleştirilmesi oldukça basittir. Web siteniz için çeşitli güvenlik katmanları eklemek, saldırıları erken aşamalarda tespit edebilmek ve bu işlemleri gerçekleştirmek için bilgisayar başında beklemek zorunda kalmamak gibi çeşitli olanaklar vardır! Bu adımları izleyerek bunu yapmak kolaydır.

1. Yazılımınızı Güncel Tutun.

Geçmişte büyük veya küçük birçok şirket WordPress, Magento, Drupal, Joomla gibi İçerik Yönetim Sistemlerini kullandı. Birincil neden, bu sistemlerin bakımının, kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış sistemlerden çok daha basit ve daha az zaman alıcı olmasıdır. Ayrıca bu sistemler sürekli olarak kullanıcılara güncellemeler sağlamaktadır. Bu sistemleri kullanıyorsanız mutlaka web sitelerinizi güncellemelisiniz. Eski sürümleri olan yazılımlar, saldırıya karşı daha savunmasızdır. Ayrıca kullandığınız programla uyumluluğu sağlamak için PHP ve ASP gibi sürümlerin güncellenmesi de gözden kaçırılmamalıdır.

2. Yönetici Yolunu Değiştirin.

Siber zorbalar ve bilgisayar korsanları verileri çalar. herkesin kullandığı bu sistemlerde bizden daha güçlü. Tüm CMS sistemleri aynı yönetici yolu ile gelir. (Örneğin: wp-admin yolu.) Bu durumda, herkesten farklı bir yönetici yolu seçeneği, güvenliği garanti etmek için kullanılabilecek yollardan biridir. Örneğin, WordPress için sitename.com/wp-admin yerine sitename.com/ozeladminyoluburası yolu olarak değiştirilebilir.

3. Parolalar

Parolalarınızın ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok gibi görünebilir, insanların en sık yaptığı hata, kimsenin parolalarını test etmeyeceğini düşünerek basit parolalar belirlemektir. Hosting paneliniz, web siteniz veya e-postanız fark etmez! Parolalarınızın benzersiz, karmaşık ve son derece güvenli olması çok önemlidir. Ayrıca, siber suçluların tüm sistemlerde aynı parolayı kullanmasını çok daha kolay hale getirmenin başka bir yoludur. Mümkün olan her yerde farklı parolalar kullandığınızdan emin olmak siber suçluların işini zorlaştırabilir. Bununla birlikte, şifrelerinizi sık sık değiştirmeniz mümkün olan önlemlerden biridir.

4. Sınırlı Giriş Denemeleri

Bildiğiniz gibi internete bağlı tüm gadget'lar IP adresleri ile donatılmıştır. IP adresleri genellikle işimizi kolaylaştıran verilerdir. Web sitenize saldırıyı önlemek için Aynı IP adreslerini kullanarak sitenize giriş yapmak için üçten fazla deneme varsa, bu IP adresini otomasyonları kullanarak belirli bir süre için çeşitli konumlara yönlendirebilir, hatta engelleyebilirsiniz. Aldığınız önlemler, siber zorbaların yararlanma ihtiyacını bile sona erdirebilir.

5. Kullanıcı Yönetimi

Web sitelerinize üyelik oluşturan veya üyelik oluşturan kullanıcıların izinlerinin doğru bir şekilde tanımlanması esastır. Özellikle üyelere yönetim bahşetmeyin ama farkında olmadan üye olduklarının farkına varmayın. Yalnızca yönetici hesabınızdaki yönetici işlevlerini kullanın. Web sitenizde faaliyet gösterenlerin yetkilerine siz karar veriyorsunuz ve ardından hesaplarını oluşturuyorsunuz. Güvendiğiniz herkes bu yetenekleri kullanarak bilgilerinize erişebilir.

6. Eklentiler ve Temalar

Bu temalar ve eklentiler, web sitelerimizin temel bileşenleri haline geldi. Eklentilerle web sitemize dahil etmek istediğimiz birçok özelliği görebilirken, aynı zamanda önceden tasarlanmış temaların yardımıyla da aradığımız resmi elde ederiz. Ancak sevdiğimiz temalar veya eklentiler web sitemiz için büyük sorunlara neden olabilir. Web sitenize yüklediğiniz tema veya eklenti güvenli değilse, bilgisayar korsanlarına sitenize erişmeleri ve içeri girmeleri için bir yol verebilir. Bu nedenle yalnızca güvenilir kaynaklardan temalarınızı ve eklentilerinizi indirmeli ve güvenle yüklemelisiniz. . Yasadışı olarak indirdiğiniz veya daha düşük bir maliyetle satın aldığınız tema/eklentilerde web sitenize zarar verebilecek ve sitenizdeki dosyalara erişime izin verebilecek kötü unsurlar olabilir.

7. Yedekleme

Felaketleri önlemek için yapabileceğiniz en önemli şey, yedek alma önlemini oluşturmaktır. Saatlere, günlere, hatta yıllara harcadığınız sistem birkaç milisaniyelik bir hatayla işe yaramaz hale gelebilir. Düzenli yedeklemeler alarak harcadığınız zaman ve çabayı boşa harcamadığınızdan emin olmak, felaket bir durumu ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. Sistemlerinizi yedeklemenin birçok yöntemi vardır. Tavsiyemiz, yedeklerinizi bilgisayarınıza elle veya belki de harici bir sürücü kullanarak kaydetmenizdir.

8. Güvenilir Sunucular

Kendi başınıza yaptığınız önlemler her zaman yeterli olmuyor. Ayrıca satın aldığınız ürünleri de not edin. Kazaları önlemek için saygın hizmetleri seçmelisiniz. Ucuz barındırma seçenekleri cazip görünse de bu sistemlerde binlerce site barındırılabilir. Bu senaryoda, o sunucuda bulunan diğer siteler nedeniyle sorun yaşayabilirsiniz. Güvenliğinizin yanı sıra sitenize uygun en güvenli, modern sunucu veya hostingi seçmeniz önerilir.

9. SSL Sertifikaları

SSL Sertifikaları, web sitenizin sunucusu ile tarayıcınız arasındaki bağlantıyı koruyarak, SSL sertifikaları aracılığıyla yapılan işlemlerin güvenli olmasını sağlar. SSL sertifikaları SSL sertifikasına sahip web sitelerinin güvenliğinin ihlal edilmesi son derece zordur. SSL sertifikaları, oturum açma bilgilerini ve banka ayrıntılarını bilgisayar korsanlarından korumak için tasarlanmıştır.

10. Kötü Amaçlı Yazılım Taramaları

Bir şeyin bilincinde değilseniz, onun olmadığı anlamına gelmez. Her şey mükemmel ve istikrarlı çalışıyor olabilir, ancak bu yanlış bir şey olmadığı anlamına gelmez. Düzenli bir virüs taraması, düşüncelerinizdeki endişeleri ortadan kaldırmanın hızlı ve etkili bir yöntemidir. Sadece web sitenizi barındıran sunucularda değil, kişisel bilgisayarlarınızda da virüs kontrolü yapmalısınız. Bu bilgisayarlarda sitenizin yönetici paneli olan sunucuya erişirsiniz. Sisteminize bir virüs bulaştığında girdiğiniz veriler çalınabilir. Bu, sitenizde sahip olduğunuz bilgilerin çalınabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, bilgisayarlarınızı ve sunucularınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı sık sık test etmelisiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski