Speed İndex (SI) nedir, Nasıl Geliştirebilirim?



Kullanıcıların beklentileri her gün değişiyor. Bitiş çizgisine giden bir yarışta her şey yürütülürken, kullanıcılar her şeyden en iyi şekilde yararlanmak ister. Web sitelerinin tüm öğelerini olabildiğince hızlı yükleyebilmesi bu gereksinimler arasındadır. Sayfadaki içeriğin yüklenmesi uzun sürdüğünde kullanıcılar hayal kırıklığına uğrar. Bu hayal kırıklığı olumsuz etkilere neden olabilir. Web sitenizin işletmenizin etkilenmemesini, hayal kırıklığına uğramamasını ve sitenizi ziyaret eden kullanıcı kaybına neden olmamanızı sağlayacak bir hızda yüksek bir hızda çalışmasını sağlamak önemlidir.

Speed İndex Nedir?

Speed İndex veya Hız İndeks, bir web sayfasının öğelerinin ekranda ne kadar hızlı göründüğünü ölçen "web sayfası yükleme performansını" ölçmek için kullanılan bir ölçüdür. Speed İndex (SI) sadece ekranda görünen kısımda ölçülür. Web sayfasının içeriğinin görsel bütünlüğü kadar görsel ilerleme hızı da Speed İndex’i etkiler. 

Artan Speed İndex puanı, web sitesinin kullanıcıyla daha hızlı görsel iletişim kurduğu ve kullanıcıya ziyaretin amaçlanan hedefini gerçekleştirme şansı verdiği anlamına gelir. Speed İndex, sayfa yükleme performansının bir ölçümü değildir. Ancak Speed İndex, sayfanın ziyaretçi tarafından ne kadar iyi yüklendiğini belirleyen göstergelerden biridir. Bu nedenle Arama Amacı ve Speed İndex ile önemli bir bağlantı vardır. Bir araştırmacının niyeti hızlı eylem gerektiriyorsa, Speed İndex’i çok önemli bir faktör olacaktır. Speed İndex, hem UX hem de SEO için daha da önemli hale gelecek.

Speed İndex, içeriğin hızlı bir şekilde yüklendiğini bilmenizi sağlar. Daha düşük bir Speed İndex puanı, daha keyifli bir kullanıcı deneyimi. Speed İndex puanınız ne kadar yüksek olursa, kullanıcı deneyimi o kadar zor olur. Bu Speed İndex puanı, web sitenizi nasıl geliştireceğinizi de söyler. En iyi puanı elde etmek için dikkate alınması gereken iki önemli husus vardır. İçeriğin verimliliğini optimize etmenin yanı sıra kritik oluşturma yollarını optimize etmeyi içerir.

Web tabanlı uygulamalar kapsam, işlevsellik ve kullanılabilirlik açısından artmaya devam ediyor. Bu uygulamaları oluşturmak için birçok kaynak kullanılır ve her kaynağın getirilmesi sayfanın yüklenme süresini artırır. Performans, yalnızca sayfanızdaki içerik ve kaynaklar optimize edildiğinde korunabilir. Speed İndex, görünür olan içeriğin performansını değerlendirmede kritik bir rol oynar.

Speed İndex Ölçmenin en iyi yolu nedir?

Speed İndex’i, bir web sitesinin içeriğinin görünür kılınma hızını ölçmenize olanak tanır. Ancak bunun arkasındaki anlamı ve skoru etkileyen ana faktörün ne olduğunu kavramak zor. Speed İndex puanı hesaplamak için Storyboard'ları kullanır ve ekrandaki en yüksek noktada görsel netliği sağlamak için her kare puanlanır. Her kare için puanlar aşağıdaki formülle hesaplanır:

Aralık süresi * (1 Görsel tamamlama/yüzde 100)

İşlem her kareyi tekrarlar ve tüm puanların toplamı o sayfanın Speed İndex’in bir tahminini verir.

Speed İndex belirlenirken, Speed İndex ölçülürken, web sayfalarında ekranın görünen kısmındaki içerik, sayfanın yüklenmesi sırasında saniyede 10 kez kaydedilebilir. Sayfa yüklenirken alınan her kare arasındaki fark, yani kareler arasındaki fark, sayfanın yüklenme anında algılanmasındaki hızı dikkate alınır. "Dolu" hesaplanan orandır "Tam" oran, sayfa yüklenirken yakalanan her kare ile sayfa yüklendikten sonra kaydedilen son kare arasındaki farklara bakılarak yüzde olarak hesaplanır. Farklı karelerin tam oranı da Speed İndex puanının bir göstergesi olabilir.

Speed İndex puanları hesaplanırken, Speed İndex puanı hesaplanırken görsel eksiksizlik, yükleme süresi boyunca bir çizgi grafiği olarak sunulur. Görsel bütünlük oranı, sayfa yüklenirken her an yakalanan kareler arasındaki varyasyonlara bakılarak hesaplanır ve çizilir. Görsel tamamlama oranı Y ekseninde yer alır ve yükleme süreleri X eksenindedir. Bu durumda görsel bütünlük oranını belirlemek için iki web sitesi değerlendirildiğinde, görüntünün bütünlüğü Speed İndex olarak adlandırılırken hesaplanır.

Performans açısından bakıldığında, performans açısından bakıldığında, puan ne kadar düşükse o kadar iyidir. Speed İndex hesaplamak için kullanılabilecek bir standart yoktur. Speed İndex, ancak 1000 puanın mükemmel bir puan olduğu düşünülüyor. Ekranın üst kısmındaki içerik daha hızlı görüntülendiğinde kullanıcı deneyimi iyileşir.

Speed İndex Nasıl İyileştirilir?

Hızı arttırmanın birçok yöntemi vardır. Kaynakların yükleme sırasını ve kaynak sıkıştırmayı optimize etmek, seçeneklerden sadece birkaçıdır. İşte Speed İndexi artırmak için kullanılabilecek bazı teknikler. Speed İndex puanı iyileştirme metotları;

  • Lazyload ile görüntüleri ekran dışına yükleme.

  • Görüntüler için yer tutucular ekleme.

  • Yeni nesil görsel uzantıları kullanmak.

  • Eski ve kullanılamaz kodu kaldırın.

  • Web sitesi sayfası için diğer önemli araçlarla birlikte CSS ve Javascript'i yoğunlaştırma.

  • Javascript dosyalarının yanı sıra CSS'yi de tarayarak istek sayısını azaltın.

  • Web sitesi kaynak kaynaklarınız için bir planın yanı sıra bir önbellek hiyerarşisi oluşturun.

  • Görüntüleri, kullanıcının tercihlerine göre kayıpsız veya kayıplı olacak şekilde optimize etmek.

  • Gecikme kullanılarak üçüncü taraf izleme hizmetlerinin indirilmesindeki gecikme.

  • Yazı tipi dosyalarını sıkıştırma, birleştirme ve optimize etme.

  • CSS ve JS dosyalarının değiştirilmesi.

  • Daha hızlı işleme ve daha hızlı yanıt süreleri için sunucu koşullarında iyileştirmeler.

  • Web sayfası kaynağının teslimini hızlandırmak için CDN kullanımı.

  • DOMContentLoaded olayının daha hızlı gerçekleşmesi için HTML yapısının DOM boyutunun küçültülmesi.

  • Anahtar istekleri web sayfasında önceden yükleyin.

  • Katlamayı oluşturmak için Gölge DOM'yi kullanmak birincil hedeftir.

  • Sayfa geçişlerini yumuşatmak için Sanal DOM'yi kullanma.

  • Sunucu tarafında sıkıştırma motorları olarak Brotli, Gzip ve Deflate kullanmak.

  • Web sayfaları oluşturmak için ön işlemeyi kullanma.

  • Web sayfaları için sunucu tarafı oluşturmayı kullanma.

  • Ekran dışı web sayfası öğesinin oluşturulmasını geciktirmek için "content-visibility:auto" CSS'sini kullanma.

Speed İndex’i İyileştirmek için Kullanılmayan Kodları Web Sitesi Sayfalarından Kaldırmak 

Kullanılmayan kodlar, bir sayfanın genel boyutunu artırabilir. Kullanılmayan kodlar, her hız metriğini etkileyen hız ile ilgili bilgileri yükleyen nadir web siteleri arasındadır. Kullanılmayan kod satırları, First Paint'ten Onload Event'e kadar tüm hız ölçümlerini ve bir web sayfasının etkinliğini olumsuz etkiler. Hızlı görüntü tamamlama ve yüksek bir Speed İndex puanı sağlamak için gereksiz kodlardan oluşan bir sayfayı temizlemek çok önemlidir.

Hız Dizinini Artırmak İçin Css Dosyaları İle Birlikte Javascript'i Sıkıştırma Ve Küçültme

Sıkıştırma ve küçültme, HTML CSS'nin yanı sıra JS dosyalarının boyutunu küçültmek için uygulanır. Web sayfalarındaki HTML, CSS ve JS dosyalarının gereksiz birçok boşluk, yorum ve kod bloğu içerebileceğini unutmamak önemlidir. Tüm kod bloklarını temizleyerek, sıkıştırarak ve parçalayarak, bir web sayfasının kaynakları yüzde 30'un üzerinde azaltılabilir. Sıkıştırma ve küçültme işlemi HTML, CSS ve JS dosyalarının boyutlarının Speed İndex puanı üzerindeki olumsuz etkisini azaltabilecek yöntemlerden sadece bir tanesidir.

Speed İndex’in Seo Ve Ux İçin Önemli Olmasının Nedeni Nedir?

Speed İndex, bir internet sayfasının yüklenme sürecine, bir sayfanın Render edilmesinden ziyade, kullanıcının gözünden bakmakla ilgilidir. Bir web sayfasının kullanıcı merkezli hızı veya sayfa yükleme performans ölçütleri, yükleme sırasında kullanıcının deneyimini net bir şekilde analiz etmek için kullanılan ölçülerdir.

Kullanıcı deneyimi (UX) ve SEO, birbiriyle doğrudan ilişkili iki kavramdır. Kötü kullanıcı deneyimi sağlayan web sayfaları, arama amacına uygun olmadığı için arama motorları tarafından görüntülendiğinde arama sıralamalarında düşme olasılığı yüksektir.

Bu nedenle, yüksek bir Speed İndex puanı, ziyaretçi ve site arasında daha iyi ve daha hızlı görsel etkileşimi gösterir. Daha keyifli bir kullanıcı deneyimi, gelişmiş arama motoru optimizasyonu için çok önemlidir.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski