Linux Mint Nedir, Ne İşe Yarar?

En çok kullanılan on masaüstü Linux dağıtımında Ubuntu ve Linux Mint önemli bir yere sahiptir. Linux Mint, Ubuntu'nun işletim sistemine dayanmaktadır. Ubuntu, Debian'a dayanmaktadır. Kurulumu tamamen ücretsiz olan Linux Mint, Windows veya macOS işletim sistemlerine göre farklı ve iyi kontrol edilen bir işletim sistemidir. Dâhil edilen uygulamaların çoğu açık kaynak kodludur ve kullanıcılara önemli faydalar sunar.



Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar için özel olarak tasarlanmış Linux Mint işletim sistemi milyonlarca kullanıcısı olan bir sistemdir. 2006 yılında oluşturulan bir işletim sistemi olan Linux Mint'in başlıca avantajlarından biri, açık kaynak kodlu, ücretsiz güvenilir ve topluluk odaklı olmasıdır. Ayrıca kullanıcılara yüzlerce uygulamayı kullanma şansı verir. Linux mimarisinin kullanıcıya sağladığı avantajlar nedeniyle sistem çok az bakım gerektirir. Kullanılan platform, ISO dosyası yoluyladır. ISO dosyasını kullanarak, kullanıcı bir USB sürücüsünün yanı sıra ön yüklenebilir bir DVD alır.

Mint, bireyler veya kurumsal müşteriler için belirli avantajlar sunan bir platform olarak tanımlanabilir. Mint, kullanıcılarına beş yıl boyunca LTS desteği sunuyor. Kullanıcılar sistemi ticari amaçlarla da kullanabilirler. Bilgisayar satıcısı olarak çalışıyorsanız, sattığınız bilgisayarlara Linux Mint işletim sistemi kurabilirsiniz.

Linux Mint Kullanmak İçin Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Linux Mint, sistem performansı için büyük gereksinimler gerektirmeyen bir sistemdir. Sistemi kullanırken aşağıdaki gereksinimleri göz önünde bulundurmanız önemlidir.

  • Linux Mint işletim sisteminde bulunan tüm özellikleri çalıştırmak için 2 GB RAM yeterli olacaktır. Ancak, 4GB RAM'e sahip olmak, işletim sisteminin sorunsuz çalışmasını garanti etmek için daha rahat bir deneyim sağlayacaktır.
  • Sistemi çalıştırmak için gereken disk alanı 20 GB'dir. Ancak Linux Mint geliştiricileri bu alanın 100 GB olmasını önermektedir.
  • Ekran kartının çözünürlüğü 1024x768 aralığında olmalıdır. Daha düşük çözünürlükler kullanırsanız ekrana sığmayan menüler gibi durumlarla karşılaşmanız mümkün.

Linux Mint'in en son sürümü LTS'dir. 2025'e kadar çıkacak olan bu versiyonda şirket, kullanıcılarına kapsamlı bir güncelleme hizmeti veriyor. Kullanıcı, hem Linux Mint hem de Windows işletim sistemini aynı anda kullanma seçeneğini çalıştırabilir. Sistemi bu şekilde kullanmayı düşünüyorsanız, bilgisayar başlatıldığında, hangi işletim sistemini kullanmak istediğinizi gösteren menüyü görüntüleyecektir.

Linux Mint, tescilli sürücüleri içermeyen bir işletim sistemidir. Nvidia ve ATI gibi tescilli sürücülerin kurulumu kolaydır. Ancak, sistemde varsayılan bir özellik olarak yüklü değildir. Bu anlamda bu sistem, kullanıcıların geri bildirimlerini önemseyen bir araçtır.

Linux Mint İçeriğinde Yazılım ve Uygulamalar

İşletim sisteminin sürümüne bağlı olarak, Linux Mint içinde kullanılan hemen hemen her yazılım programı ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Sistemi oluşturan yazılımın geliştiricileri, açık kaynaklı bir işletim sistemini dezavantajlı olarak görmezler. Bunun yerine, bir fayda olarak tanımlanmaktadır. Sistemi çalıştırırken programlardan ve yazılımlardan elde edeceğiniz faydaları sıralamak mümkündür.

  • Linux Mint, 60000'den fazla yazılım uygulamasına kolay erişim sağlar.
  • İşletim sistemi Blender kullanarak 3D çalışır.
  • Gimp'te fotoğraf çizebilir ve düzenleyebilirsiniz.
  • Inkscape'i kullanarak vektör grafikleri oluşturabilirsiniz.
  • LibreOffice ile Office'in sunduğu birçok olanaktan yararlanacaksınız. LibreOffice, Office paketinin bir parçasıdır. Office ve PDF formatlarını içe ve dışa aktarabilirsiniz.
  • Steam, Steam'de bir dizi oyun sunar. Ek oyunlara erişim için GOG'u yüklemeye bakın.
  • Cihaz üzerinden film ve TV akışı yapabilirsiniz. Ayrıca Spotify gibi müzik akışı ve radyo uygulamalarından da yararlanabilirsiniz.
  • Youtube gibi video akış platformlarından yararlanabilirsiniz.
  • Firefox ile internette gezinmek mümkündür. Herhangi bir siteyi bir masaüstü uygulamasına dönüştürmek kolaydır.

Linux Mint Desteği


Linux Mint, topluluk odaklı bir topluluk odaklı projedir. Bu bağlamda sistem, proje destekçileri, kullanıcılar ve sponsorlardan gelen bağışlara dayalı olarak çalışmalarını sürdürebilmektedir. Geliştirmeden sorumlu ekip ile kullanıcı topluluğu arasında güçlü bir bağ vardır. Geri bildirim, yazılımın iyileştirilmesi için de önemli kabul edilir. Kullanıcılar, Linux Mint forum sitesinde forum tartışmalarına takılıp kaldıklarında sorularına cevap alabilirler. Forum sisteminin özellikle işletim sistemini yeni kullanmaya başlayanlar için son derece faydalı olduğunu söyleyebiliriz.


Linux Mint Uma


Linux Mint'in birçok eski sürümü mevcuttur. Isadora, Daryna, Tina, Lisa, Ulyssa, Tara, sistemin sahip olduğu önceki sürümlerden birkaçıdır. Şirket, her yeni sürüme A harfi ile biten kadın temalı bir ad verdi. Linux Mint Uma da işletim sisteminin 20.2 sürümüdür.

Linux Mint işletim sisteminin en güncel sürümü, temel Linux Firmware 1.187, Ubuntu 20.04 ve Linux Kernel 5.4'ü kullanır. Bu sayede kullanıcılar AMD ve NVIDIA tabanlı grafik kartları arasında geçiş yapabilecekler.

Linux Mint Uma da kullanıcı için birçok fayda ve iyileştirme sağlayabilen bir seçenektir. Gelişmiş bir not alma yazılımı sistemi, Platpak güncellemeleri, özel tarama ve Web App Manager desteği kullanılarak dosyalar LAN üzerinden paylaşılır. Ek olarak, işletim sisteminde Warpinator olarak bilinen güncellenmiş bir dosya aktarım aracı vardır. Bu araç ile çok kısa sürede yerel ağ üzerinde çalışabilirsiniz. Ayrıca, belgeleri Linux'tan ve Android cihazlardan kolayca aktarmanıza olanak tanır.


Linux Mint Masaüstü Sürümleri


Linux Mint, masaüstü sürümlerini çalıştırmak isteyen kullanıcılar için üç farklı seçenek sunar. Bunlar Cinnamon, MATE ve Xfce'dir. Şu anda en iyi bilinen sürüm Cinnamon ve en kararlı ve en hızlı sürüm MATE. Ve en hafif ve kullanımı en basit olanı Xfce'dir. Üç versiyonun her birinin güçlü ve kusurları vardır. Masaüstü kullanıcılarının çoğu için Cinnamon ve MATE sürümleri en iyi seçimdir. Ancak, Windows 10 işletim sistemi kullanarak Linux çalıştırıyorsanız, bu Xfce sürümünden istediğiniz çıktıyı alabilirsiniz. İsterseniz farklı versiyonları kısaca tartışabiliriz.


Cinnamon


Linux Mint'in Cinnamon Versiyonu, bellek kullanımı çok sınırlıdır. Masaüstü bilgisayarlar için kullanım ve düzen açısından Windows ile karşılaştırılabilir. Ancak, Windows'tan farklı ve farklı özelliklere sahiptir. Linux Mint kuracaksanız ve hangisini seçmeniz gerektiğinden emin değilseniz, bunu seçerek başlayın. Yükseltmeye karar verirseniz, hangisini tutmak istediğinize karar vermeden önce diğer sürümleri deneyebilirsiniz.

Bugünlerde en çok kullanılan ve bilinen Linux Mint sürümü Cinamon'dur. Bu Cinamon versiyonunun popülaritesinin ana nedenlerinden biri, farklı dağıtımlarla birlikte çalışabilirliğidir. Sürümü ve çapraz dağıtım ve masaüstü çözümleri sayesinde kullanıcılar için birçok avantaja sahiptir.


Mate


MATE, Linux Mint sürümleri boyunca sağlam ve güvenilir olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, MATE sürümünü kullanan birçok kullanıcı var. GNOME 2'nin devamı olarak piyasaya sürüldü. Cinnamon ile karşılaştırıldığında, daha az kaynak kullanır, daha hızlı ve daha kararlıdır. Kullanıcılar tarafından beğenilen ana özelliği, son derece hızlı olmasıdır.


Xfce


Kullanımı çok kolay olan Xfce sürümü, Linux Mint sürümlerinde çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Ancak bu sürüm, MATE'nin yanı sıra Cinnamon gibi pek çok özelliği içermemektedir. Bu çok daha kapsamlı ve daha hafif bir versiyondur.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski