Spam Posta Tam Olarak Nedir? Spam Posta Engelleme Yöntemleri

 Hepimize günde en az bir kere "7 günde 10 kilo formülü" veya "erkek sağlığına %100 etkili çare" gibi konu başlıkları olan e-postalar geliyor. Bu reklamların yanı sıra, popüler spam mesajlarından bazıları, yetişkinlere uygun içerik veya finansal bağımsızlık, yatırım ve kâr olasılığı vaat eden mesajlar içerir. Tanıtım kisvesi arkasına gizlenen bu mesajlardan bazıları spam kutumuza düşebilirken, diğerleri doğrudan gelen kutumuza teslim edilebilir.

Böylece, posta kutunuza her gittiğimizde, çok sayıda spam mesajının biriktiğini fark ediyorsunuz; bununla birlikte, bazen posta kutusunu temizlemek için çok tembel olduğumuzdan veya çok meşgul olduğumuzdan ve bazen de istenmeyen e-postaları nasıl durduracağımızı bilmediğimizden görevi erteleriz. Spam mesajlardan genellikle memnun kalmasak da, bunlara elektronik iletişimin bir unsuru olarak alışkınız. Ancak, bu e-postalar yalnızca reklam, promosyon veya ürünlerin amaçlı satışı için kullanılamaz. Siber saldırılar çeşitli şekillerde gerçekleştirilebildiğinden, günümüzde birçok siber suçun spam yoluyla tetiklendiğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle spam iletiler bir tehlike olabilir.

Posta kutunuzu sık sık temizlemek veya saldırı olasılığını en aza indirmek için filtreleme teknikleri kullanmak mümkündür. Bu temizleme veya filtreleme işleminin nasıl gerçekleştirileceğini daha iyi anlamak için bu makaledeki ipuçlarına göz atmanızı öneririz.



Spam Posta Tam Olarak Nedir?

Davetsiz e-postalar olarak da bilinen spam, alan kişinin izni olmadan gönderilen mesajlardır. Genellikle şüpheli ürün ve hizmetleri satmayı hedefledikleri için, spam mesajlarının çoğu aldatıcıdır ve dolandırıcılık gibi çeşitli siber suçlar için kullanılır. Bunun gibi e-postalar, e-posta pazarlamasının en karanlık yönüdür. En popüler spam konuları, uyuşturucular, kripto para çevrimiçi kumar, evden çalışma uzaktan iş tekliflerinin yanı sıra finansal hizmetler ve yetişkinlere yönelik içerik olarak sınıflandırılır.

İstenmeyen e-posta tipik olarak doğası gereği ticaridir ve finansal bir teşvikle motive edilir. Spam gönderenler, meşru olmayan ürünlerin veya hizmetlerin reklamını yapmaya ve pazarlamaya, ayrıca yanlış iddialarda bulunmaya ve alıcıları olmayan bir şeye inanmaya ikna etmeye çalışırlar. Bunu başarmak için, potansiyel müşterileri kötü amaçlı yazılım indirmeleri, bilgi paylaşmaları veya para aktarmaları için kandırmaya çalışırlar. Elbette, alıcıyı sürekli olarak ikna etmeye ve kandırmaya çalışan, sık sık taktiklerini ve mesajlarını değiştiren spam gönderenler var.

Toplu e-posta gönderiminin daha ekonomik ve daha basit olması nedeniyle tercih edilen bu şekilde, her gün dünya çapında bir milyar civarında spam e-posta gönderilmektedir. Mesajların büyük çoğunluğu gerçek kişiler tarafından gönderilse de, dahil olan alıcıların miktarını göz önünde bulundurduğunuzda, spam e-postaların çoğunun botnet'ler tarafından gönderildiği sonucuna varmak mümkündür. Botnet, ağ ve robot kelimelerinin bir karışımıdır. Bilgisayar dünyasında "gönderen" kelimesi, saldırganın yüzlerce bilgisayar üzerindeki kontrolünü ifade etmek için kullanılır.

Spam Maillere Maruz Kalmamızın Sebebi Nedir?

Tanım olarak spam e-postaların, onları alan kişinin izni olmadan gönderilenler olduğundan bahsetmiştik. Ve "Bizim iznimiz olmadan bu e-postalar bize nasıl ulaştırılıyor?" Bu soru biraz kafa karıştırıcı olabilir. Spam alıcısı olmanızın birçok nedeni olabilir. En yaygın olanları web siteleri, çevrimiçi uygulamalar ve e-posta adresinizi vererek kaydolduğunuz uygulamalardır. Ama sadece bu değil, aynı zamanda;

E-posta adresiniz bir bilgi sızıntısında açığa çıkabilir.

E-posta adresiniz başka bir kişinin kişi listesinden veya kişi dizininden çalınmış olabilir.

E-posta adresiniz rastgele oluşturulmuş olabilir.

E-posta adresiniz, sahtekar bir işletme tarafından üçüncü taraf kuruluşlarla paylaşılmış olabilir.

İstenmeyen Spam Posta Türleri

İstenmeyen postalar, hedeflenen alıcının ihtiyaçlarına göre çeşitli biçimlerde teslim edilir. Örneğin, istenmeyen veya yasa dışı mal veya hizmetlerin satışını kolaylaştırmak için tasarlanan pazarlama e-postaları olarak spam mesajları gönderilir. Kötü amaçlı yazılımlarla ilgili iletiler olarak, belirli spam postalara, kullanıcıları kişisel bilgilerini ifşa etmeleri, ödeme yapmaları veya normalde yapmayacakları eylemler gerçekleştirmeleri konusunda kandırabilecek kötü amaçlı yazılımlar bulaşır.

Doğrudan e-posta dolandırıcılıklarında, kurban, bir avans ücreti veya küçük bir miktar ödemeleri halinde teşvik sunduğunu iddia eden bir dolandırıcıdan bir e-posta alır. Ödeme yapıldıktan sonra, dolandırıcı ek ücretler icat eder veya yanıt vermeyi bırakır.

Son olarak, farklı türde bir spam postadan bahsetmeden gidemeyiz. Çünkü bu "uyarı" spam mailleri, kullanıcıların güvenini kazanmada en etkili mailler arasındadır. Güvenlik uyarıları, anti virüs uyarıları veya Güvenlik ihlalleri ile ilgili uyarılar içeren e-postalar, kullanıcıyı virüsün bulaştığı veya sosyal medya hesabının güvenliğinin ihlal edildiği konusunda "uyarır" ve kullanıcıya bunu düzeltmesi için bir "çözüm" sunar. Kullanıcı bu yemi almaya karar verirse ve ardından e-postadaki bağlantıya tıklarsa ve bilgisayar korsanı bilgisayarına giriş yapabilir veya e-posta bilgisayara kötü amaçlı bir program indirebilir.

Spam E-postaları Nasıl Engelleyebilirim?

İstenmeyen e-postalar, güvenli olduğu kadar kaçınılmaz olan e-postalardır. Sadece birkaç basit ayar ve e-postaların dikkatli kullanımı ile istenmeyen e-postaların sizi rahatsız etmesini engelleyebilir ve güvenliğinizi tehlikeye atabilecek mesajlardan uzak durabilirsiniz.

İlk olarak, spam filtreleme, spam e-postaların çoğunu yakalamanın ve doğrudan e-posta gelen kutunuza inmek yerine spam klasörünüzde birikmesine izin vermenin harika bir yoludur. En güncel filtreleme tekniklerinden bazıları görüntüleri okuyabilir ve içeriği ayırt edebilir. Bununla birlikte, bu tür filtrelerin istenmeyen e-posta iletilerindeki resimleri de engelleme olasılığı vardır.

İstenmeyen e-postaları engellemenin en güvenli ve en basit beş yöntemi şunlardır:

1. Şüpheli e-postaları spam olarak bildirme: Bu şekilde, potansiyel olarak tehlikeli e-postalarla etkileşime girmekten kaçınabilir ve cihazınıza herhangi bir dosya, bağlantı veya ek indiremezsiniz. Ayrıca, bu tür e-postaları gönderen gönderen gruplarını işaretleyerek, o göndericiden gelen diğer e-postaların istenmeyen posta kutunuza iletilmesini otomatikleştirebilirsiniz.

2. E-posta adresinizi herkese açık veya güvenilmez kaynaklarda paylaşmamaya dikkat edin. İnternet üzerinden pek çok veriye kolaylıkla ulaşılabildiğinden ve herkes tarafından erişilebildiğinden, e-posta adresinize tanımadığınız kişiler tarafından da erişilmesi mümkündür. Anahtar kelime olarak "hotmail.com", "gmail.com" veya "yahoo.com" gibi uzantıları seçerek e-posta adresiniz başkaları tarafından çok kolay bir şekilde elde edilebilir.

3. İstenmeyen e-postaları açmamaya dikkat edin İstenmeyen e-postadaki bağlantıya tıklayarak ve yazılımı indirerek, ancak istenmeyen e-postaları gönderen adresine bir e-posta göndererek açtığınızda. Bu şekilde gönderen, kullandığı adresin yasal olduğunun farkında olur ve size farklı içeriklere sahip ilgi çekici e-postalar gönderebilir.

4. E-posta adresinizi bilmediğiniz işletmelerle paylaşmayın Güvenilir olmayan bazı şirketlerin topladıkları bilgileri para kazanmak için üçüncü şahıs şirketlere satabileceklerini veya kendi şirketlerinde kullanabileceklerini daha önce belirtmiştik. Bu nedenle promosyon, reklam veya ücretsiz hizmet alacağınızdan emin olmadığınız kuruluşlara e-posta adresinizi vermeyin.

5. ESP (E-posta Hizmet Sağlayıcıları) filtrelerinizi, belirli sözcükler veya ifadeler içeren iletileri engelleyecek şekilde değiştirmek, iletilerin boyutunu sınırlamak ve belirli etki alanı adreslerini veya ekleri olan e-postaları engellemek, kendinizi spam iletilere karşı korumanın en güvenilir yöntemleri arasındadır.

Ek olarak, aşağıdaki stratejileri kullanarak spam güvenlik riskini azaltabilirsiniz:

Gelen kutunuzdaki şüpheli mesajları bildirme/bildirme, engelleme, silme,

Yerel e-posta istemcilerine üçüncü taraf antispam filtrelerinin eklenmesi

Filtre, spam mesajlarında sıklıkla kullanılan belirli ifadeler veya kelimeler içeren mesajları engellemek için özelleştirilebilir,

Şunları yapabilirsiniz: emin olmadığınız web sitelerinden ve uygulamalardan silin. Bir e-posta hesabı veya maskelenmiş bir e-posta adresi kullanmak,

Şüphelenmeyen göndericilerden gelen e-postalardan gelen ekleri açmanın yanı sıra asla bağlantılara tıklamayın.

Güvenilmeyen e-posta adreslerinin, etki alanlarının, IP adreslerinin veya IP adreslerinin bir listesini oluşturarak bu kullanıcılardan gelen e-posta mesajlarını engelleyin.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski