Whitelist Tam Olarak Nedir?

 Whitelist IP adresleri, e-posta adresleri ve uygulamalar dahil olmak üzere yönetici onaylı varlıkların listesi. Whiteliste alınan öğelerin ağa erişim izni vardır, bu da bunların eklenmesine veya değiştirilmesine ve ardından ağ üzerinden iletilmesine izin verir. Whitelistlere sahip olmanın amacı, özel ağı ve cihazlarını harici saldırılara karşı korumaktır.

Whitelist, kara listeye almanın tersi bir işlemdir. Bunlar, yöneticilerin güvenli veya güvensiz olduğuna inandıkları alanlara veya konumlara erişimi açıkça yetkilendirmesine veya reddetmesine izin veren siber güvenlik teknikleridir. Whiteliste alınan siteler normal ziyaretlere ve kullanıma açıktır. Kara listeye alınmış bir konuma erişim ve hizmet reddedilir (eylemler için idari yaptırımlar nedeniyle).



Whitelist Nasıl Çalışır Whitelist’in Amacı Nedir?

Listelenmeyen her şey kaldırılır. Whitelist’ler evrensel olarak geçerli değildir. Yöneticiler, kişisel tercihlerine ve ihtiyaçlarına göre Whitelist’ler tasarlar. Örneğin, YouTube, algoritmalara dayalı önerilerden ziyade, çocuklar için özenle seçilmiş, Whitelist’e alınmış bir YouTube çocuk sürümünü yayınladı.
Whitelist’e eklemek için kapsamlı bir yaklaşım benimsemek yerine, genellikle her şeye erişim izni vermeye yönelik "varsayılan" yaklaşım kullanılır. Bir IP adresi veya etki alanı olduğuna dair bir kanıt veya şüphe varsa, hizmet veya uygulamanın güvenli olmadığı kabul edilir ve yöneticiler bunu engeller.

Whitelist’ler Türleri

Whitelist, yalnızca yönetici onaylı programlar, IP ve e-posta adresleri ile sistem erişimi sağlayan bir tür siber güvenlik listesidir. Bu listeye dahil edilen üç ana alan vardır:

1. E- postalarda Whitelist’e Ekleme

Önceden onaylanmış e-posta adresleri, işletmeniz için önemli ölçüde zaman kazandırabilir. Müşterilerinizden ve ortaklarınızdan gelen her gün e-postalar için önemsiz postalarınızı temizlemenin zorluğunu ve çabasını ortadan kaldırır. 
E-posta Whitelistsi, üretkenliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda verilerinizin güvenliğini sağlamada da etkili olur. Siber saldırıların çoğu, kimlik sahtekârlığı veya kimlik avı gibi teknikler kullanılarak e-postaları hedef alır. E-posta adreslerinden oluşan bir Whitelist, şirketin tüm çalışanlarının yanı sıra sizin de bu tehditlerden korunmanızı sağlayacaktır.

2. Uygulamalarda Whitelist’e Ekleme

E-postalar için Whitelist’e benzer Yazılımlardaki Whitelistler, bilgisayarınızı istenmeyen e-postalardan, kötü amaçlı yazılımlardan ve diğer tehlikelerden korumaya yardımcı olur. Uygulamalardaki Whitelistler, e-posta adreslerini doğrulamak yerine yalnızca yetkili uygulamaların çalışmasına izin verir. Whitelist’e alınmayan her şey güvensiz kabul edilir ve engellenir.
Bu Whitelist, tehditleri tespit etmenin yanı sıra, uygulamaların sürümlerinin güncel olup olmadığını ve lisanssız veya yasaklı olup olmadığını da kontrol eder. Ayrıca uygulamalardaki değişiklikleri ve hatta bazı durumlarda olay yanıtlarını bile izler.

3-IP Whitelistleri

Şimdiye kadar sağlanan verilerden, muhtemelen bir IP Whitelist’in gerçekte ne olduğunu belirleyeceksiniz. Evet, web sitenize erişme olanağına sahip, onaylanmış bir IP adresleri veya IP alanları listesidir. Bu liste yalnızca güvenilir kullanıcılar tarafından kullanılabilir, IP Whitelist’i belirlenir ve yalnızca site yöneticileri tarafından güncellenir.
Kara liste tam olarak nedir?
Bir kara liste dosyası, yöneticilerin bireylerin erişimini reddettiği IP adresleri gibi kişilerden oluşur. Bir kara listenin kontrolü, saldırganların ve diğer istenmeyen kullanıcıların erişiminin engellenmesi olasılığını artıracaktır.

Kara liste, sisteme erişimi engellenecek kişi ve diğer kuruluşların bir listesini tutarak, erişimlerini veya ziyaretlerini fiziksel olarak engelleyerek çalışır. Ancak tehditlerin miktarının, çeşitliliğinin ve ciddiyetinin sürekli arttığı göz önüne alındığında, kara listeye alma uygulamasının tam güvenliği garanti edemeyeceği anlaşılmalıdır. Diğer bir deyişle, uygulamanın kullanım kapsamı çok geniş olmasına rağmen sonuçta uygulamada kısıtlıdır. Ancak, kara listenin kullanılması güvenliği çeşitli şekillerde artırabilir.

Kara listeye almanın en iyi yolu Whitelist’e almaktır. Whitelist’e alma, onaylanan başvurulara ilişkin bir genel bakışın tutulmasını sağlama yöntemidir. Bir uygulama çalıştırmaya çalışırsa, özete karşı kontrol edebilir. "Yıkılmış" bir durumda değilse, çalıştırılamaz.
Bazı güvenlik uzmanları, Whitelist’e almanın bir "davetsiz giriş" sorununa çözüm olarak geliştirilmenin bir parçası olabileceğine, ancak etkili bir Whitelist’i sürdürmek ve oluşturmak için gereken yüksek kaliteli varlıklar nedeniyle uygulanabilir olmadığına inanmaktadır. Uzmanlar ayrıca hem kara listeye alma hem de Whitelist’e alma yöntemlerinin etkili olamayacak kadar hataya açık olduğuna dikkat çekiyor.

Kara Liste mi, Whitelist mi?

Kara liste, IP adreslerini, e-posta adreslerini ve ağınıza bağlanamayan web sitelerini içeren programların bir listesini içerir. Virüsten koruma yazılımlarının çoğu kara listelere dayanır.
Whitelist, güvenli olmayan olarak listelenmeyen bir alan veya adresin güvence altına alınmasının bir yoludur, kara listeler ise listede yer almayan her şeyin güvenli olduğunu varsayar.
Erişimi reddetmek en yaygın (varsayılan) seçenektir ve kara listeye alma standart izin verme yaklaşımıdır. Bu nedenle, Whitelist’ler kara listeleri geçersiz kılabilir.

Whitelist Avantajları

Whitelistler, herhangi bir tipik işletme için son derece yararlı ve verimli araçlar olabilir. İşletmelerin Whitelist’e alma hizmetlerini kullanarak elde edebilecekleri birçok avantaj vardır:
Geliştirilmiş Siber Güvenlik: Virüs popülasyonu her zamankinden daha hızlı artıyor ve bu da onları tespit etmeyi zorlaştırıyor. 2015 yılında, her gün 1 milyona yakın kötü amaçlı yazılım, bilgisayara bulaştı. Her bir virüsü ayrı ayrı kara listeye alma süreci sadece verimsiz olmakla kalmaz, aynı zamanda diğer virüslerin sisteminize girmesinin yolunu da açar. Bilgisayar korsanlarının tek yapması gereken, kara listeleri atlayabilmek için kötü amaçlı yazılım türlerini değiştirmek. Ancak araştırmalar, yeni tehditlerin ortaya çıkmasının yaygınlığının geleneksel anti virüs yazılımlarından daha fazla olduğunu gösteriyor.

Whitelist’e alma, kendinizi siber suçlardan korumanın basit bir yoludur ve yapmanız gereken tek şey adresleri, uygulamaları ve uygulamaları doğrulamaktır, böylece diğer her şey engellenir.
Araştırmalar, çalışanların yüzde 53'ünün iş sırasında cep telefonlarını kullandıklarında daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Ancak verimlilik ve konfordaki bu artışa rağmen, güvenli olmayan bir ağdaki birçok cihaz, şirketleri içeriden saldırılara maruz bırakıyor.
Whitelist ile İşletmeler artık kurumsal projeleri tehlikeye atma ve para kaybetme riskiyle karşı karşıya Güvenli olmayan veya dikkat dağıtıcı web sitelerini yasaklamak mümkündür. Bu nedenle, çalışan verimliliğinde önemli bir iyileşme gerçekleştirilebilir. Ülkemizde çok sayıda şirket Whitelist’e alınmak istiyor. Olumlu sonuçlar elde edebilen şirketlerin oranı oldukça fazladır.

Diğer Yazılım

Çeşitlendirmesi ile entegrasyon, güvenlik önlemlerinizin iyileştirilmesinde çok önemlidir. Bu nedenle, çeşitli virüsten koruma ve kötü amaçlı yazılımların yanı sıra yıllık sızma testlerine sahip olmalısınız (sisteminizdeki zayıflıkları arayın). Whitelist’in bir ortamda tam olarak yaptığı şey budur. Antivirüs kara listeye alma yazılımı ile tam bir sinerji içinde çalışır ve siber güvenlik sisteminiz için faydalı bir araç olarak hizmet eder.

İşletmeler İçin Whitelist Gerekli midir?

Yukarıda belirtildiği gibi, Whitelist’e alma uygulaması (Whitelist’e alma prosedürü), şirketler için birçok faydası olan güvenli ve güvenli bir yöntemdir. Birçok şirket için Whitelist’e alma, şirketinizin güvenliğini güçlendiren, siber saldırıları azaltan ve karlılığı artıran bilgileri güvence altına almak için oldukça avantajlı ve etkili bir stratejidir.

Nasıl başlarım?

Whitelist’e almak ve işletmenizi düşünmekle ilgileniyorsanız, buradan bazı yararlı ipuçlarını öğrenin.
E-Posta White List için: 
  • Bir e-posta Whitelist’i oluşturun ve onayladığınız e-posta adreslerini kişi listenize ekleyin.
  • E-postaya karşı siber savunmanızı geliştirmek için Düzenli siber güvenlik eğitimi ile birlikte ağ etkinliğinin ve ağ etkinliğinin izlenmesinin analizini birleştirin.
  • Savunmasız olma riskini sınırlamak için Whitelistleri düzenli olarak güncelleyin.
Uygulama Başvuruları için Whitelistler:
  • Sisteminizde bulunan Whitelist’e alma işlevlerinden yararlanın.
  • Uygulamaların Whitelistlerini denetlemek ve sürdürmek için BT departmanınızı kontrol edin ve yetkilendirin.
IP White List için: 
  • Whitelist’e eklemeden önce IP adresinin değiştirilmediğinden emin olun.
  • En iyi Whitelist denetimi için bir .htaccess dosyasından yararlanabilirsiniz.
  • Eklentileri kullanarak ana sayfanızı Whitelist’e almanın kolay bir yolunu oluşturabilirsiniz.
  • Her türlü Whitelist için, yalnızca yöneticiyi kabul etmesi için yetkilendirmeyi seçtiğinizde onay sürecini hızlandırabilirsiniz. Ancak belirli son kullanıcılara daha fazla onay vererek zamanı kısaltabilirsiniz.







Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski