Crack Yazılımı veya Lisansı Kullanıyorsanız Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey

 Bu makalemizde crack yazılımı veya lisansı veya yasa dışı yazılım kullanımı sonucunda neler olabileceğini açıklayacağız. Bu yasa dışı yazılımların kullanıcıları, yazdığımız bilgilerin farkındadır ve hayatlarını riske atarlar.

Çeşitli nedenlerle lisanslar veya yazılımlar için ödeme yapmak istememenizin birçok nedeni olabilir. Tereddüttünüz varsa, farklı yollar veya yöntemler kullanarak yazılımlara ücretsiz ödeme yapmak, hatta bunları kullanmak mümkündür. Açık kaynaklı yazılımı kullanmak daha iyidir. Yetkisiz bir şekilde kullanmak için indirdiğiniz yazılımlar bir takım dezavantajlarla birlikte gelir. 

Bu yazılımı kullanmadan önce aşağıdaki noktaları gözden geçirmeniz önerilir. Yasa dışı olan lisansları kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken kontrol listesine geçeceğiz.



1. Kötü amaçlı yazılım bir tehlikedir

Çatlaklar olarak da bilinen yasa dışı çatlaklar ve indirmeler genellikle zararlı kötü amaçlı yazılımlarla doludur. Bir güvenlik firmasının raporuna göre, kötü amaçlı yazılım, kırılan tek bir yazılımda 500 binden fazla cihaza bulaşabilir. Bu programları web sitenize veya bilgisayarınıza yüklediyseniz, siber suçlular kişisel bilgilerinize erişebilir ve ayrıca cihazları ve web sitelerini bozarak kullanılamaz hale getirebilirler. Bu programlar yalnızca bilgi toplamakla kalmaz, aynı zamanda bileşenlere bağlı cihazların kullanımına da izin verir.
Kötü amaçlı yazılımın en zarar verici yönü, onu indirenlerin tehdidin farkında olmamasıdır. Ücretli yazılımı düşük bir maliyetle yüklemeye çalışıyorsanız, daha fazla para ödemeniz ve maliyetin yanı sıra çeşitli sorunlarla karşılaşmanız gerekebilir.

2. Tehlikeli Web siteler

Yazılımlar veya lisanslar, meşru veya güvenilir web siteleri aracılığıyla erişilemez. Bu, birçok ülkede yasa dışı olarak kabul edilir. Kendinizi yasa dışı içerik yayınlayan web sitelerinden korumak için ne yapabilirsiniz? İndirdiğiniz dosyada virüs olmasa bile ziyaret ettiğiniz web sitesi, sisteminize girmesine izin veren virüsler içerebilir. Yasadışı bir yazılımı indirmek için bu bağlantıya tıklarsanız birkaç pencere açılacaktır. Bu pencerelerin herhangi birinden yanlışlıkla indirdiğiniz program virüs içerebilir. 
Ücretli yazılımı indirdiğinize inansanız bile, hemen bir virüs indirmeniz mümkündür. Bu web sitelerinde yer alan raporlara göre, reklam yazılımları virüsleri ve fidye yazılımları cihazlara otomatik olarak yüklenebilir.

3. Çalışmayan Yazılım

İndirmek için saatlerce aradığınız veya indirmeden önce saatlerce beklediğiniz yazılımın çalışacağı garanti edilmez. Büyük ve büyük her şirket, sundukları yazılımların çalınmasını önlemek için kapsamlı güvenlik önlemleri alır. Bu durumda, indirdiğiniz yazılım bile ilk kez kullanabilir ancak indirdiğiniz yasa dışı yazılımı, yazılımda uygulanan herhangi bir güncelleme ile birlikte ileride çalıştıramayabilirsiniz. Bu, zor kazanılan paranızın boşa gitmesine neden olabilir.
Buna ek olarak, eğer yazılım Crack’li ise, indirdiğiniz yazılımın güncellemelerini indirmeniz mümkün değildir. Bu, indirdiğiniz uygulama çalışıyor olsa bile aynı kalacağı ve ek özelliklerle yükseltilemeyeceği anlamına gelir. Bunun ötesine geçen bir diğer senaryo ise yazılımın güvenlik güncellemelerini almamasıdır. Kişisel bilgisayarınıza veya web sitenize yüklediğiniz yazılımlarda herhangi bir zayıflık varsa, yazılımı oluşturan şirketler bu zayıflıkları gidermek için güncellemeler sağlayacaktır. Bu zayıflıklar, bir süredir ortalıkta dolaşan bilgisayar korsanları tarafından bilinir ve güncellemeleri olmayan sistemler aracılığıyla erişim sağlama girişimleri artar. Bu, cihazlarınızın güvenli olmadığı anlamına gelir.

4. Hukuki Sorular

Kırılmış yazılımları paylaşmak, indirmek veya kullanmak suçtur. Paylaşırken veya indirirken yakalanırsanız, sizin için yasal sorunlara neden olabilir. Ek olarak, şirketiniz için belirli bir yazılımın hayranıysanız, korsan yazılım kullandığınız tespit edilirse, maliyeti şirket tarafından engellenebilir. Bu olursa, bu sizi gelecekte daha kötü bir durumda bırakabilir.
Web sitenizi oluşturmak için yazılımı kullanırsanız, farklı bir senaryoda bu sizin başınıza gelebilir. Başınıza doğrudan kullandığınız yazılımın sonu, kullandığınız hesabın kapatılması, aleyhinize açılan dava ve daha birçok şey gelebilir.

5. Ağlarınızdaki Cihazlar

Aynı internete bağlı veya aynı sunucular içerisinde bulunan tüm sistemlerin birbirleri ile sizinkine benzer verileri paylaşması nedeniyle Risk Altındadır. Kötü amaçlı yazılım bu verileri çalabilir ve internet içinde veya o sunucuda yayılabilir.
Özellikle işte veya şirketiniz tarafından kullanılan cihazlarda asla yasa dışı yazılım kullanmayın. Şirketinizde çalışan birçok çalışanın kötü amaçlı yazılım bulaşmasına veya şirketinizden bilgi çalmasına ve benzeri senaryolara yol açabilir.

Korsan Yazılım Kullanmak Güvenli mi? Neden Lisanslı Yazılım Kullanmalıyız?

Önceki açıklamalara göre; Bu yazılımın cihazları ve bilgisayarları ne kadar riske attığını anlamak oldukça kolaydır. BT topluluğunda, Pokemon Go'dan .apk dosyasını korsanlaştıran bir kişinin hesap kredi kartlarından büyük miktarda nakit çekildiği konusunda bilgilendirildi. Pokemon Go oyunu ve oyunu kaldırmadan önce sadece bir gün oynadı. Doğal olarak, sadece oyunu yüklemek için kendisine ödeme yapılmadı.
Cep telefonunuzda cüzdan bilgileriniz ile bağlantılı bir uygulama bulunmalıdır. Ancak, mevcut olan QR kod ile ödeme ve mobil bankacılık uygulamaları gibi seçenekler göz önüne alındığında, konunun farkında olmak önemlidir. Çatlama, yamalama veya çatlama ile değiştirilmiş yürütülebilir bir program yüklerseniz, sizi işi yapan bilgisayar korsanının kaprislerine bırakır.
Hatta yazılım yerine virüs dosyasını yüklemiş olabilirsiniz. Popüler bir efsaneye göre, bazı şirketler, özellikle korsan programları indiren kullanıcılar için, Torrent sitelerinde ve forumlarda kendi virüs yüklü yazılımlarını yayınlıyor.

Korsan Ve Lisanslı Yazılım Arasındaki Fark

Korsan yazılımın içine kötü niyetli kod gömülü değilse İki sistem arasında işletim açısından bir fark yok yani korsan işletim sistemi ile lisanslı işletim sistemi performans olarak aynı yeteneklere sahipler (benim gibi kodların ve modüllerin karışmadığından bahsetti) ve lisansını satın aldığınız oyun sisteminin korsan yazılım olduğunu söyledi. Görüntü kalitesi veya işlevsellik açısından aralarında herhangi bir ayrım yoktur.

Hukuki Süreç ve Telif Sorunları

Lisanslı bir program, ürün telif hakları ile korunmaktadır Yazılımı kurduğunuzda firma ile bir anlaşma vardır ve yasadışı bir şekilde kullanılmaması veya dağıtılmaması gibi şartlar kabul edilir. Korsan yazılımlar kullanılarak telif hakkı ihlal edildiğinden ve kanunen suç işlendiğinden. 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu. Türkiye'de korsan yazılım kullanan şirketler genel olarak cezalandırılacaktır. Yazılımcılar şirketlere odaklanıyor ama ev kullanıcıları henüz yasaklanmadı ama bu, evdeki kullanıcıların onları diledikleri gibi kullanamayacakları anlamına gelmiyor.

Etik Boyut

Ahlaki yönü lisanslı yazılım kullanmaktır. Yazılım üreticisinin işine devam edebilmesi için lisanslı yazılımlardan yararlanarak geliştiriciye yardımcı olması esastır. Bir hücrede aylarca çalıştığınızı ve ardından kodlama ile bir şeyler yarattığınızı ve tamamen hiçbir şey için hayal edin. Ancak bir arkadaşınız korsan film indirerek geliştirdiğiniz film arşivini indirir ve ardından kişisel bilgisayarına kopyalarsa, şirketin aylarca çalışarak oluşturulan bir yazılımı korsan olarak kullanması zor olacaktır.
Pek çok kişi finansal durumları yetersiz olduğu veya Türkiye şartlarında yazılım fiyatlarının aşırı pahalı olduğu için lisans satın almak istemiyor. Bazıları bilgisayarlarda yazılım için para ödemeyen ve ekonomik durumları ne olursa olsun her şeyi çalanlar. Mevcut yazılımın tamamen ücretsiz olmasını ve yapımcıların para kazanmasını diliyorum, ancak şu anda böyle bir sistem mevcut değil.

Korsan programların kullanımını azaltmak için aynı görevi yerine getiren ücretsiz alternatifleri kullanın. Programı kullanmaya devam etmeyi düşünüyorsanız, yüklemeden önce güvenilir bir virüsten koruma programı ile taradığınızdan emin olun. Ayrıca, web sitesinin çevrimiçi virüs taramasıyla ilgili makalelerini kullanarak yamayı kontrol edebilir ve dosyaları çevrimiçi olarak kırabilirsiniz.

Bu yazımızda, Crack Yazılım veya lisans yüklemeniz durumunda başınıza neler gelebileceğini açıkladık. Kendinizin ve aile üyelerinizin güvenliğini sağlamak için yasa dışı olan yazılımları kullanmamanızı öneririz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski