Domain Ne Zaman Düşer, Süresi Dolan Alan Adı Nasıl Alınır?

 "alanadi.com" sitesinin sahibi benim gibi cümleleri birçok kişiden duymak yaygındır. Alanı (alan adı) satın alırken bile, bir sitenin tek sahibi değiliz. Web'i muazzam bir arazi genişliği olarak görürsek, Domainler bu alana ait olan parsellerdir. Alanlar düştüğünde ne olur? Süresi dolmuş bir alan adı almak için ne yapabiliriz? Bu soruların ve daha fazlasının cevabını aşağıda bulabilirsiniz.



Domain Süresi Ne Zaman Biter?


Alan adlarını en az bir yıl en fazla 10 yıl süreyle kiralıyoruz. Bu kiralama sona ererse, etki alanını kullanma hakkı sona erer. Alan adları otomatik olarak yenilenebilir. Bir olasılık var. İnsanların çoğu bundan hoşlanmaz ve alan adlarının süresi bir noktada sona erer. Bu durumda, web sitesi etki alanında barındırma yeteneğine sahip olmayacaktır.
Her gün yeni alan adları için imza atan binlerce insan var. Aylara göre değişmekle birlikte, 2021 yılına kadar her üst düzey alan (TLD) için her gün ortalama 236.336 alan kaydı kaydedildi. Aynı zamanda on binlerce kişinin alanının süresi doldu.

Alan Adı Son Kullanma Döngüsü

"Yeni kayıt" ve "yeni son kullanma tarihi" gibi kavramları bulmanın birçok yolu vardır. Yakın zamanda kaydedilen alan adları, genellikle daha önce web barındırma şirketi veya bir kayıt şirketi tarafından ayrılmış alan adlarıdır. Ayrıca süresi dolan alan adları, bir kişinin kaydettirdiği ancak herhangi bir nedenle yenileyemediği alan adlarıdır. Bir kişinin bir etki alanını yenilememeye karar vermesinden sonra meydana gelen herhangi bir şey, "alan süresinin sona erme döngüsü" olarak tanımlanabilir. Bir alanın son kullanma tarihini bilmenin bile önemli olmasının nedeni nedir?
Bir alan adı kaydetmek için satın almak istiyorsanız, ancak alan adını satın almak için alan sahibiyle konuşmak istemiyorsanız ve süresi dolana kadar bekleyin. Ancak bir etki alanının süresinin dolacağını nasıl anlarsınız?

Bir Alan Adının Süresinin Dolmasına Neden İzin Vermemelisiniz

Bir alan adı kaydı, sitenizi barındırmak için kullanmak üzere alan adına sahip olmanıza izin verir. Ancak alan adınızın kalıcı olabilmesi için süresi dolmadan yenilemeniz gerekmektedir. Alan adı yıllık olarak yenilenir ancak toplamda 10 yıllık daha uzun vadeli bir sözleşme seçebilirsiniz.
Kayıt şirketi veya sağlayıcı tarafından sona erme tarihi gelmeden önce bilgilendirileceksiniz. Son kullanma tarihi geçmişse ne olur? Durum buysa, kaybetmek istediğinizden emin değilseniz, alanı boşaltmak için hızlı hareket etmek zorunludur. Bir alan adını kaybetmenin, siteniz için yapılan tüm optimizasyon çalışmalarını kaybetmeniz anlamında trafik ve konum kaybı anlamına da gelebileceğini unutmayın. Güncel bir yedek kopyanız yoksa sitenin bilgilerini kaybetmeniz de mümkündür. 
Bu risklerin yanı sıra Bazı durumlarda süresi dolan domaini yenilemek istediğinizde yenilemek için ücret ödemeniz gerekecektir.

Süresi Dolmuş Alan Adını Nasıl Alabilirsiniz?

Alan adının süresinin sona erme tarihinden önce ve ilk 30 gün içinde sona ermesi durumunda (birçok alan adı kayıt şirketi ek süreye izin verir) Alan adı kaydınıza ek bir takvim yılı eklenecektir. 

İlk Açık Artırma Süresi

Otomatik yenilemeden sonraki son birkaç gün içinde (süre sağlayıcıya göre değişebilir) Açık artırma süreci başlar. Süresi dolan alan adları için açık artırma süresi 10 gün kadar uzun olabilir. Bu senaryoda, herkes etki alanını satın almak için teklifte bulunabilir. Müzayede usulüne göre yapılan müzayede nedeniyle en yüksek fiyatı veren teklif sahibi, şimdi malik olan kişidir. Yeni sahip müsait değilse, alan, eski sahibin erişemeyeceği bir depolama alanına aktarılır. Tipik olarak, bir haftalık bekleme süresi sona erer.

Kapanış Müzayede Süresi

Müzayede sırasında herhangi bir sonuç alınmaması, yani teklif verilmemesi ve teklif vermeye istekli olması durumunda, daha önce ön sipariş talebinde bulunan bir alıcı olması durumunda, alan adı teklif veren kişiye verilecektir. Bunların hiçbiri olmazsa ve müzayede son kez devam ederse. Başlangıç ​​fiyatı sürekli olarak düşürülür. Müzayede kapanışına kadar sabırlı olursanız daha düşük oranları görebileceksiniz. Ancak, bir yarışmacı bu süre zarfında teklif vermeye başlarsa, rekabet nedeniyle maliyet şüphesiz artacaktır.
Bu işlemler sonucunda açık artırma işleminde herhangi bir sahip bulunamamışsa, söz konusu alan adı alan adı kayıt defterine geri aktarılmıştır. Bu durumda, eski sahibin bir avantajı olacaktır. Genel kayıtta yeniden listelemeden uzak durmak isterse, alan adını bir ay içinde geri almak için kayıt şirketiyle iletişime geçebilir.
"Etki alanı" teriminin ne anlama geldiğini, ne zaman sona ereceğini ve sona erdiğinde ne olacağını açıkladıktan sonra, olağan prosedürün üzerinden geçme zamanı. Bu adımlardan birinde katılımcı olmasanız bile, normal bir zamanda satılık olarak listelenmek üzere açıkta kalan bir alan adını nasıl elde edersiniz?

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski