İnternet kullanımının yaygınlaşması nedeniyle dijital çağda veri akışları artmaktadır. Telefonlarımız ve bilgisayarlarımız her gün yüzlerce GB bilgi alıyor, verilerin depolanması zor olabilir. Ancak herhangi bir dosya kaydetmeseniz bile, veri akışının kendi başına yer kaplaması sorunun boyutunu daha da büyütüyor.
Böylece cihazların depolama alanı hızla kalabalıklaşıyor. Her gün hangi resimlerimizi sildiğimiz veya hangi dosyaları USP'ye yüklediğimiz gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Ayrıca, cihazdan farklı bir fiziksel alana veri aktarımı önemli miktarda zaman alabilir. Depolama alanı ile ilgili sorun, zaman ve finansal maliyetler olarak görülebilir.
Bu zorlukları çözmek için geliştirilen bulut teknolojisi, geçtiğimiz on yılın en çok aranan uygulamaları arasındaki yerini şimdiden sağlamlaştırdı. Dropbox en popüler uygulamalar arasındadır.
Bulut Teknolojisi tam olarak nedir?
Basit bir ifadeyle en basit tabirle bulut bilişim, herhangi bir ek kurulum veya cihaza ihtiyaç duymadan verilerinizi çevrimiçi olarak kaydetmenizi sağlayan internet tabanlı uygulamalar topluluğudur. Bulutta bulunan çok sayıda yedekleme çözümü sayesinde güvenli depolama alanları oluşturulur.
Bu yazımızda en popüler bulut teknolojilerinden biri olan Dropbox hakkında bilgi vereceğiz.
Dropbox Tam Olarak Nedir?
Dropbox, cihazlarınızdan depolanan belgelerin bulutta bulunan bir veri tabanına kaydedilmesini sağlayan bir depolama hizmetidir. 2007 yılında hizmete girmiş olup şu anda 600 milyonun üzerinde kullanıcıya sahiptir. Çevrimiçi bir hizmet olduğu için, belgelerinize herhangi bir cihazdan erişebilirsiniz. Belgelerinize erişmek için sitede oturum açmanız yeterlidir. Web sitesine bir dosya yüklediğinizde, belge hemen yedeklenir. Dosyayı kişisel cihazınızdan sildiğiniz an bile, sakladığınız dosyaya erişebilirsiniz.
Dropbox'ın bir diğer avantajı da siteye yüklediğiniz belgeyi istediğiniz zaman farklı bir kullanıcı ile paylaşmanıza olanak sağlamasıdır. Ayrıca online olarak paylaştığınız dosyayı düzenleyip kaydetmeniz de mümkün. Bu yeteneklerle Dropbox, işbirliğinde önde gelen araçlardan biri haline geliyor.
Dropbox'ın Faydaları Nelerdir?
Dropbox, dosyaları cihazlarda depolamanıza ve bunları web tabanlı platform üzerinden senkronize etmenize olanak tanıyan bir depolama hizmetidir. Microsoft Office belgeleriyle tam uyumludur. Dosyalar sistemde kolayca açılabilir.
Diğer çevrimiçi platformlarda olduğu gibi Dropbox da kullanıcılarına farklı planlar sunuyor. Basit ve kişisel kullanım için Dropbox, 2 GB'a kadar ücretsiz bir hizmet sunar. Gereksinimlerinize bağlı olarak, sunulan çeşitli planları kullanarak bu miktarı 3 TB'a kadar artırabilirsiniz. Ücretsiz plan, bilgileriniz için size 30 günlük yedekleme sağlar. Mevcut paketler için süre 180 gün aralığında uzar.
Kullanıcılar bu platform üzerinden dosya paylaşırken, belgelerin gizliliğini sınırlama seçeneğine sahiptir. Dosyalarınızı kiminle paylaşmak istediğinizi seçebilir ve dosyada değişiklik yapmalarına izin verebilirsiniz. Yetkisiz kişilerin belgelere erişimi, iki faktörlü bir kimlik doğrulama sistemi ile engellenir.
Dropbox'ta bir belge üzerinde çalışmaya başladığınızda, internet bağlantınız kopsa bile düzenleyebilirsiniz. Yaptığınız değişiklikler, bağlantınız geri yüklendikten sonra sisteme kaydedilir.
Belgelerinizi daha kurumsal bir şekilde paylaşmak istiyorsanız, belgeleri bir şifre ile oluşturabilirsiniz. Ayrıca son paylaşım tarihini belirleyebilir ve tarihten hemen sonra bağlantıyı devre dışı bırakabilirsiniz.
Dropbox ayrıca çeşitli uygulamalarla entegre edilebilir. Böylece malzeme ve zaman maliyetini düşürerek işinizi tamamlayabileceksiniz.
Dropbox, dosya depolama hizmetlerinin yanı sıra işbirliğini kolaylaştıran Dropbox Spaces sunar. İçerikler için Dropbox Paper, büyük dosyaları göndermek için Dropbox Transfer de mevcuttur. Daha profesyonel kullanım için Dropbox Business, şirketlerin ihtiyaç duyduğu hizmetleri içerir.
Dropbox Nasıl Kullanılır?
Dropbox, yapılandırma ve kullanım için son derece basit bir platformdur. İlk adım, bir hesaba kaydolmak ve Dropbox resmi web sitesi üzerinden sisteme giriş yapmaktır. Platform, belirli sınırlamalara tabi olarak ücretsiz olarak kullanılabilir veya gereksinimlerinizi karşılayan seçenekleri satın alarak hesabınızı yükseltin.
Dropbox'ta bir hesap oluşturma işlemi, bulut platformundaki kişisel Dropbox depolama alanınıza erişmenizi sağlayacaktır. Dropbox hesabınızı bilgisayarınızı kullanarak veya akıllı telefonunuz için bir uygulama yükleyerek akıllı telefonunuz aracılığıyla yönetebilirsiniz.
Hizmeti kişisel kullanım için kullanıyorsanız hizmetin sunduğu ücretsiz hizmet yeterlidir. Ücretsiz hesap açmak için Dropbox'ın resmi web sitesi üzerinden hesap açmanız veya üye olduğunuz platformlar üzerinden giriş yapmanız mümkündür.
Dosyaların Yüklenmesi, İndirin ve Silin
Önce dosyalarınızı Dropbox'a yükleyin, hesabınızda oturum açın. Platformda bir hesap oluşturun, ardından dosyanızı cihazınızdan klasöre sürükleyin veya bırakın. Ayrıca içe aktarma için bölümden dosya yükleyebilirsiniz.
İndirilen dosyaları istediğiniz zaman indirebilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için, indirmek istediğiniz klasörün veya dosyanın yanındaki üç nokta simgesine tıklayın. Görünen kutuda indir etiketli sekmeyi seçin.
Dropbox'ın depolama alanı sınırlaması olduğundan, kullanmadığınız dosyaları platformdan silmeyi unutmayın. Sunucularda kaldırmak istediğiniz dosyaları silmeniz mümkündür.
Dosya Paylaşımı
Dosyalar, paylaşım nedenine bağlı olarak çeşitli yöntemlerle sunucuda paylaşılabilir. Birincisi, uygulama içinde "Public" klasörünü paylaşmak için kullanabilirsiniz. "Genel" adlı klasörde bulunan dosyalar, köprüye sahip tüm kullanıcılar için erişim izni verdiğiniz dosyalardır. Dosyaları paylaşmak için, paylaşmak istediğiniz klasördeki dosyaya sağ tıklamanız gerekir. "Genel Bağlantıyı Kopyala" sekmesini açmak için seçin ve ardından erişime izin vermek için bir bağlantı oluşturun. Adresi klasöre erişmek istediğiniz kişilere ileterek paylaşımı tamamlayın.
Belirli gruplar veya kişilerle paylaşmak istediğiniz dosyaların Ortak klasörde olmadığından emin olun. Dosyayı kısıtlamak için bir kez daha sağ tıklayın ve bağlantıyı kopyalayın. Bağlantıyı uygun kişilere gönderin.
Bu iki paylaşım seçeneği arasındaki temel fark, Genel paylaşım durumunda, bağlantıya sahip olan herhangi bir kişinin, bağlantının nereden geldiğine bakılmaksızın dosyaya erişebilmesidir. Bunun ötesinde, erişime izin vermek için bağlantının sizden kaldırılması gerekir.
Dropbox ücretli mi?
Dropbox, iki kategoriye sahip kullanıcı planları sunar: hem iş hem de bireysel kullanıcılar için. Planlar çeşitli hizmetler sunar, ancak en ilginç bilgiler depolama alanı, kullanıcı sayısı ve veri kurtarma için kullanılan günlerdir.
Kişisel kullanım için 2 GB depolama alanı ve 30 güne kadar veri kurtarma sınırlamaları içeren ücretsiz bir hizmet sunar. Hizmetin kullanımı 1 kullanıcı ile sınırlıdır. Aile paketi ile hesap altı kişiye kadar kullanılabilir. İş kategorisi için 3 GB 5 GB, 3 TB veya 3 TB'a kadar depolama seçenekleri vardır. İş hesapları için veri kurtarma günü 180 güne kadar uzar. 5 GB ve üzeri planlarınız varsa, hesaptaki toplam kullanıcı sayısı minimum 3 kullanıcı tarafından belirlenir. Kişi sayısında bir sınırlama yoktur.
Kişisel verilerinizi bir platformda saklama düşüncesi, öncelikle veri güvenliği fikrini kafanıza sokmaktır. Gerçekte, bilgilerinizin güvenli bir şekilde saklanması size ve şirketten alınan önlemlere bağlıdır.
Verilerinizin korunması için, oluşturduğunuz hesabın oturum açma bilgilerinin güvenliğini sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Kişisel bilgilerinizi hiç kimseyle paylaşmaz ve kolay tahmin edilemeyecek güvenli şifreler oluşturursanız, hesabınıza erişme ihtimaliniz çok daha az olasıdır. Önemli belgelere yetki kısıtlamaları koyabilir ve şifreler oluşturabilirsiniz.
Dropbox, veri saklama hizmeti olarak kendi güvenlik önlemlerini benimsemiştir. Örneğin, dosyalara erişim için iki faktörlü bir kimlik doğrulama sistemi kullanılmaktadır.
Dijital platform veri hırsızlığı yaygın bir durumdur. Bu senaryoları önlemek için veri güvenliğine çok önem verilmelidir.