WebP Nedir? WebP Nasıl Kullanılır?

 Görüntüler artık günlük hayatımızın önemli bir yönüdür. Aslında yüzlerce kelime kullanarak anlattığımız bilgiler, çarpıcı görseller kullanılarak daha etkili bir şekilde gösteriliyor. Cihaz kalitesinde teknoloji odaklı iyileştirmeler, yüksek kaliteli görüntülere olan talebi artıracaktır.

Görsel tasarım yepyeni bir çalışma alanına dönüşmüş, görselleri ele alan çeşitli programlar hayatımıza girmiştir.

Günümüzde web sitelerinin en çok alan tüketen bileşenleri görsellerdir. Görüntülerin yüksek kaliteli ve yoğun kullanımı aşağıdaki gibi sorunlar yaratır:

Görüntülerin artan çözünürlüğü nedeniyle veri depolama talebi artıyor.

Bir kullanıcının tükettiği veri miktarı arttığında, tarayıcılar tarafından işleme hızı düşer.

Web sitelerinin performansı ve hızı düşer.

Web sitesinin arama motorlarındaki sıralaması düşüyor.

Bu sorunları çözmenin yolu, görüntülerin boyutunu küçültmek için geliştirilmiş formatları kullanmaktır. WebP, bu ihtiyaçtan doğan bir görüntü formatı olarak tanımlanabilir.



Görüntü Formatı Tam Olarak Nedir?

Fotoğraflar, yüzeye yerleştirilen çizgilerden ve renklerden oluşur. Görüntülerin formatı, renklerin ve çizgilerin tam olarak olması gereken yere yerleştirilebilmesini ve görüntülerin düzgün bir şekilde görüntülenmesini sağlamak için kullanılır.
Bugün farklı özelliklere ve işlevlere sahip çok sayıda format var. En popüler formatlar JPEG, PNG, GIF ve TIFF'dir. 12 yılı aşkın bir geçmişe sahip yepyeni bir görüntü formatı olan WebP'nin kullanımı her geçen gün artıyor.
JPG (JPEG olarak da bilinir, fotoğraflar için yaygın olarak kullanılan bir format olarak tanımlanabilir. Geniş renk yelpazesi ve yüksek kalitesi nedeniyle tercih edilir. Çünkü JPEG güvenilmez bir formattır ve kullanıldığında görüntü kalitesi az miktarda düşer. Bu, her tarayıcının desteklediği ek bir faydadır. Bu avantajlara kıyasla, dosyaların boyutları çok büyüktür.
İnternet üzerinde en yaygın kullanılan format PNG'dir. Fazla detayı olmayan logolar için tercih edilen formattır. Transparan özelliği ile aplha kanalı sunar. Bu, sıkıştırıldığında kalite kaybının minimum olduğu anlamına gelir.
GIF formatında seçilebilecek birkaç renk vardır. GIF formatı. Sıkıştırma kapasitesi çok büyüktür. Renk sorununa rağmen, hızı nedeniyle animasyon için tercih edilen formattır.
TIFF, JPEG'e benzer çeşitli renk seçenekleri sunar. Hızlıdır, ancak dosya boyutu da büyüktür. Birkaç sayfadan oluşan belgeleri tek bir dosyada saklayabilir. Baskı için yaygın olarak kullanılır.
Yukarıda açıklanan formatlardan yeni bir nesil düşünülüyor, WebP veri kaybını en aza indirmeye yardımcı olan ve dosya boyutlarını küçülten web odaklı bir formattır.

WebP Tam Olarak Nedir?

Web Pictures'ın kısaltması olan WebP, 2010 yılında Google tarafından geliştirilmiştir. WebP'nin 2009 yılında piyasaya sürülen "Page Speed"in ardından gelişmesi, sayfa optimizasyonu ile ilgili araştırmalardan kaynaklandığını göstermektedir. Bu anlamda internet tabanlı bir tasarımdır. Görüntü dosyalarına ".webp" uzantısı adı verilen bir uzantı kullanılarak erişilir.
Basitçe söylemek gerekirse WebP, İnternet üzerinden kullanılan görüntülerin daha küçük boyutlarda sunulmasını sağlar. Bu, kalitedeki herhangi bir kaybı sınırlayarak yapılır.
Rakiplerine kıyasla WebP'nin kullandığı algoritma, görüntüleri daha verimli bir şekilde sıkıştırır. Görüntüler daha küçük boyutlarda kaydedilir. Bu biçimi kullanan web siteleri daha hızlı yüklenir ve daha küçük bant genişliği kullanır.
WebP, kayıplı olduğu kadar kayıpsız bir sıkıştırmadır. Bu, aşağıdaki paragraflarda daha ayrıntılı olarak tartışılmaktadır. WebP, video akışı ve fotoğrafçılık için yüksek kaliteli hizmet sunar.

Webp Formatının Avantajları Nelerdir?

Google bilgisine göre, doğası gereği kayıpsız olan webP görüntüleri PNG boyutundan yaklaşık yüzde 26 daha küçük olabilir. Kayıplı görüntüler, eşdeğer JPEG görüntülerden yüzde 25-34 daha az yer kaplar.
Görsel bir temsil görmek için Google WebP'deki fotoğraflara bakın. 
WebP formatının WebP formatının Google tarafından oluşturulduğu doğrudur, kullanıcılar için büyük bir avantajdır. Sayfayı ve etkileşimlerin performansını optimize etmeye odaklanacağından, Google arama sonuçları üzerinde bir etki yaratacağı açıktır. Google, performans ölçüm algoritmasında herhangi bir değişiklik yaparsa, WebP'nin değişikliklere uyum sağlayabilmesi için yapıyı değiştirir.
WebP'nin diğer formatlara göre en önemli dezavantajı tarayıcılarla uyumlu olmasıdır. Chrome, Microsoft Edge, Firefox ve diğerleri gibi bazı tarayıcılar. WebP'yi kabul et, WebP biçimleri, Internet Explorer biçimi henüz desteklememektedir. Bu sorunu ortadan kaldırma sürecindedir.

WebP Tarafından Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Görüntü biçimleri, görüntülemek ve sıkıştırmak için farklı teknikler kullanır. WebP'nin faydalarından biri, diğer formatların kullandığı tüm teknikleri kullanabilmesidir.

Kayıplı WebP 

Kayıplı WebP olarak da bilinen, görüntüleri oluşturan belirli parçaları kaybetme potansiyeliyle dosyaları daha küçük boyutlara getirme yöntemidir. Bu yöntem, görüntünün gözle görülemeyen alanlarını silmek için kullanılır. Silinen bölümler geri alınamaz ve tamamen kaybolur. Bu teknik aynı zamanda JPEG tarafından da kullanılır. Yukarıdaki örnekte WebP'nin kaliteli dosya boyutu performansı JPEG'den üstündür.

Kayıpsız WebP


Görüntü kırpılmadan oluşturulur. Bu şekilde, boyut küçültme minimumdur. PNG veya GIF, görüntüler için kayıpsız biçimlerdir. Buna benzer şekilde WebP, diğer formatlarla karşılaştırıldığında daha yüksek kalite-boyut performansına sahiptir.
Formatlar ilk formatlarına dönüştürülebilir.

Alpha ile Lossy WebP


Görüntüde piksel başına bit (BPP) düşükse ve kullanılan yöntem WebP Alpha ise. Kayıpsız Alpha, kayıplı WebP ile karşılaştırıldığında yaklaşık %22 daha fazla bayt ekleyerek görüntüyü kodlar. WebP, PNG'nin kullandığı bu tekniği kullanmak için de harika bir seçimdir.
Özellikle mobil web siteleri için sonuç üreten bir tekniktir.

Animasyonlu WebP


Videoları, animasyonlu olduğu zamandan beri anlık görüntülerden oluşur. Dosya boyutları söz konusu olduğunda kayıplı sıkıştırma en verimli olanıdır. Animasyonlar için GIF tercih edilen format olsa da, WebP bu videolar için de üstün performans sağlıyor.
Google verilerine göre Google verilerine göre, GIF animasyonu kayıpsız WebP'ye dönüştürüldüğünde boyut olarak %19 küçülür, ancak kayıplı WebP ile bu oran %64'e yükselebilir.

WebP Formatını Destekleyen Uygulamalar

Herhangi bir internet aracının geliştirilmesindeki en büyük sorunlardan biri, kullanabileceği diğer uygulama ve programlardır. Şu an itibariyle, WebP diğer formlara göre daha sınırlı kullanıma sahiptir. Bu, hızına ve yüksek kalitesine rağmen WebP'nin henüz popüler olmamasının başlıca nedenlerinden biridir.
Ayrıca WebP, özellikle son yıllarda açık kaynak kodlu yazılımlar tarafından kabul görmeye başlamıştır. Bu, WebP'nin genişletilmesini ve bu formatı kullanan projelerin büyümesini kolaylaştıracaktır.
WebP belgelerini açıp bunlarla çalışabilen birkaç program:

Pixelmator

Pixelmator, grafikleri düzenlemek için açık kaynaklı bir yazılımdır. Özellikle macOS için tasarlanmıştır. Program, 2020'de WebP desteğini tanıttı.

Photoline

Photoline, Windows ve MacOSX'te bulunan grafikler için bir düzenleme yazılımıdır. 2013'ten beri WebP dosyalarıyla uyumludur.

ImageMagick

ImageMagick olarak da bilinen başka bir açık kaynak program, WebP ile de uyumludur. Program ücretsizdir ve çeşitli formatlarda 200'den fazla resmi düzenlemeyi destekler. Bu program ile kaliteden ödün vermeden görsellerinizi WebP formatına çevirmeniz mümkün.

XnConvert

XnCovert, toplu modda kullanılabilen bir resim görüntüleyicidir. Görüntüleri düzenlemenizi ve yeniden boyutlandırmanızı sağlar. WebP görüntüleri ile kullanmak da mümkündür.

GIMP

GIMP, görüntü işleme için bir yazılımdır. Piksel bazında çalışır. GNU işletim sistemi için özel olarak geliştirilen yazılım, dosyaları görüntülemenizi ve düzenlemenizi sağlar. 2.10 sürümünden itibaren WebP dosyalarıyla çalışabilir.

IrfanView

Microsoft Windows için özel olarak tasarlanmıştır, Irfanview bir resim görüntüleyici, düzenleme ve dönüştürme uygulamasıdır. Ayrıca ses ve video dosyalarını da açabilir. Ayrıca, görüntüler için bir dereceye kadar işleme yeteneği ile birlikte gelir. Program, WebP görüntülerinin görüntülenmesine, düzenlenmesine ve hatta dönüştürülmesine izin verir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski