Uptime Nedir, Çalışma Süresi Oranını Nasıl Hesaplarsınız?

 Barındırma şirketlerine yönelik web siteleri ve reklamlar genellikle "%99,9 çalışma süresi" gösterir. 

Uptime nedir? Güvenilirliğin bir ölçüsüdür. Bir cihazın saniyeler, saatler veya günler olarak çalıştığı zamandır.



Yüksek çalışma süresi oranlarına sahip barındırma şirketleri, sunucularının neredeyse kesintisiz çalışmasını ve üzerlerinde barındırılan web sitelerinin her zaman erişilebilir olmasını sağlar. Müşterilerin e-ticaret web sitelerine her zaman erişebilmesi gerekir, bu nedenle Uptime oranlarının yüksek olması önemlidir.

"Kapalı kalma süresi", "Çalışma Süresi"nin tersidir. Bir hizmetin veya makinenin çalışmadığı zamandır. Sistem kesintisi genellikle müşteri memnuniyetsizliğine ve sistem kesintilerine yol açabilir.

Çevredeki en iyi barındırma sağlayıcıları bile planlı bakım, güvenlik tehditleri veya donanım veya yazılım sorunları, doğal afetler veya ciddi elektrik kesintileri, DNS veya CMS sorunlarından dolayı kapalı kalma süresi yaşayabilir.

Tüm kesinti süreleri aynı değildir. Pazar sabahları 2:00 ile 01:00 arasında gerçekleştirilen planlanmış bir sunucu bakımı, Pazartesi öğlen saatlerinde meydana gelen bir çökme ile aynı etkiye sahip olmayacaktır.

Web sitenizin türü, ne kadar kesinti yaşadığınızı da etkiler. Blogunuz bir saatten fazla kapalıysa, aylık 5.000'den az ziyaretçisi olan kişisel bir blog ciddi kariyer sorunlarına neden olmaz. Ayda bir milyondan fazla ziyaretçisi olan e-ticaret sitelerine erişim beklenmedik kesintilerden etkilenecektir. Birçok barındırma şirketi, sunucularının yüksek çalışma süresi oranlarına sahip olmasıyla övünür.

Uptime Ne İşe Yarar?

Bir web sitesi yüklenmeseydi nasıl hissederdiniz? Büyük olasılıkla, ihtiyaçlarınız için başka bir web sitesine yönelirsiniz.
Her saniye web sitelerinin kullanılamaması site başarısını olumsuz etkiler.
Kesinti süresi aynı zamanda satış kayıplarına ve kaçırılan satış fırsatlarına yol açabilir ve bu da tüketiciler arasında markanız hakkında olumsuz bir izlenim yaratır. Google ve diğer arama motorları, SEO'da kesintiye neden olan siteleri sevmez. Arama motorları, kullanıcı deneyimini etkileyen ana faktörler olduğundan site hızı, içerik kalitesi ve SSL'yi (güvenlik sertifikası) dikkate alır.
Ayda 1.000 ABD Doları getiren web siteleri için yüzde 99 çalışma süresi garanti eden barındırma şirketleri, kârınızı ayda 20 ABD Doları veya yılda 240 ABD Doları azaltabilir. Sayfanız ayrıca müşteriler ve arama motorları için kararsız görünebilir ve bu da daha fazla gelir kaybetmenize neden olabilir.
Web sitenizin mümkün olan maksimum ölçüde erişilebilir olması önemlidir. Sektörde geçmişi olan güvenilir bir barındırma sağlayıcısı seçmelisiniz. Müşteri desteği, dikkate alınması gereken bir diğer önemli faktördür. Bir barındırma şirketi, ihtiyacınız olduğunda bir temsilciye erişiminiz olduğundan emin olmak için 7/24 destek sunmalıdır.
Web barındırma planınız, web sitenizin performansını da optimize edebilmelidir. Sunucu kaynaklarını paylaştığınız için, paylaşılan barındırma planları kapalı kalma süresine daha duyarlıdır. Bir sorun veya trafik artışı, sunucudaki tüm web sitelerini etkileyebilir. VPS, VDS ve özel sunucu planları daha fazla kaynak ve izolasyon sağlar. Sitenizde bakımla ilgili kesintiler yaşanabilir, ancak trafik artışlarından etkilenmezsiniz. Bulut barındırma paketleri, çalışma süresini artırmak için başka bir seçenektir. 
Bulut barındırma paketleri, verilerinizin birden çok sunucuda depolanmasına izin veren yedekli yapılara sahiptir. Bir sunucu kapanırsa, site çalışmaya devam eder.

Çalışma Süresi Oranını Nasıl Hesaplarım?

Çalışma süresi oranı, çevrimiçi sürenin ve toplam etkin kullanılabilirliğin toplamıdır. Bunu çeşitli şekillerde ifade edebilirsiniz: mutlak değer (363 Gün) veya yüzde (%99,5).
Bu, 365 gün x 24, saat = 8760 saat aktif çalışmadır. Yılda 10 saate kadar kesinti olmadığını iddia eden barındırma şirketleri. Bu, 8.760 saatlik aktif çalışmanın 10 saate bölünebileceği anlamına gelir. Bu 10 saatlik kesinti süresi. Bu size 8.750 saat kullanılabilirlik sağlar. Çevrimiçi süreyi toplam kullanılabilir süreye bölün ve sitenin çalışma süresi oranının 8.750 / 8.760 = %99,995 olduğunu göreceksiniz.
Hosting şirketleri %99 çalışma süresi vaat ediyor. Bu aynı zamanda %1 kesinti süresine sahip oldukları anlamına gelir. %99 kulağa harika gelse de, bunu zamana dönüştürürseniz, şirketin sunucularının yılda yaklaşık 3 ve 1/2 gün boyunca kullanılamadığını göreceksiniz.
Bu 3 gün kişisel web siteleri, bloglar ve bilgilendirici siteler için sorun teşkil etmeyebilir. Ancak büyük e-ticaret siteleri için yılda 3 kez kullanılamaması durumunda ciddi zararlar verebilmektedir.
Çoğu barındırma şirketi, planlanmış sunucu bakımını içermeyen çalışma süresi garantileri sunar. Siteniz bakım sırasında çökebilir ve herhangi bir geri ödeme almazsınız. Çalışma süresi garantisi, bilgisayar korsanlığı, doğal afetler veya internet arızası gibi faktörleri kapsamayabilir.
Barındırma sağlayıcılarının geri ödeme teklifleri, iyi bir çalışma süresi performansını gösterebilir. Barındırma sağlayıcıları tarafından kesinti süresi için sunulan tazminat, gelir kaybıyla karşılaştırıldığında önemsiz olabilir.
Web sitenizin sunucusunun çevrimiçi olduğu süreye çalışma süresi denir. Uptime Oranları genellikle %99,95 gibi bir yüzde olarak ifade edilir.
Yüksek çalışma süresi oranlarına sahip barındırma sağlayıcıları, sunucularının iyi performans gösterdiği anlamına gelir. Sürekli değişen bir dünyada güvenilirlik çok önemlidir. Çalışma süresi önemli bir husustur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski