Bilgi teknolojileri alanı, her geçen gün kullanıcıların gereksinimlerine göre hızla gelişmektedir. Talep arttıkça BT uzmanları, yenilikçi yazılımlar kullanarak kullanıcıların işini kolaylaştırmak için önemli ürünler oluşturur. Azure önemli öğeler arasında yer alıyor. Azure nedir; Konuyu derinlemesine inceleyelim.
Microsoft Azure
Azure, Microsoft altyapısı kullanılarak çalışan bulut sistemine erişim sağlayan bir bilgi teknolojisi platformudur. Yalnızca buluta erişime izin vermekle kalmaz, aynı zamanda sistemi kontrol etmenize de olanak tanır. Azure ayrıca, sanal makineler Active Directory Etki Alanı Hizmeti gibi 200'den fazla bulut tabanlı altyapı bilgi işlem sistemine ve ayrıca şirketler ve uygulama sistemleri oluşturmak isteyen kullanıcılar için SQL veritabanlarına hizmet sağlar.
İnternet üzerinden çeşitli diğer hizmetlerin yanı sıra yazılımları yönetme ve çalıştırmada büyük kolaylık sağlayan Azure, makine öğrenimi veri analizi depolama, yedekleme geliştirme, uygulamaların test edilmesi ve web sitelerinin barındırılması gibi birçok görevi de üstleniyor.
Azure, tüm bulut platformları arasında açık ara en yüksek sayıda veri merkezine sahiptir. İlk olarak 1 Şubat 2020'de genel kullanıma sunulan Microsoft Azure, 140'tan fazla ülke tarafından kullanıldı. 54 veri merkezi içerir.
Azure hizmeti Uygulamaların yönetimine ve dağıtımına yardımcı olan Azure hizmeti, 4 bilgi işlem modeli sunar. Dört model şunlardır:
· Model IaaS
· Model PaaS
· Model SaaS
· Sunucusuz model
Azure modellerinden biri olan IaaS (Hizmet Olarak Altyapı) yöntemi, kullanıcılara tüm ağ sisteminin haklarına erişim sağlar. Bu PaaS (hizmet olarak platform) modelinde, Azure, parçası olan mevcut ağlara bulut yeteneklerini dahil etmek mümkündür. Azure tarafından sunulan iki modeli birleştirmek, kullanıcıların altyapılarını dışarıdan temin etmelerine ve web tabanlı ve mobil uygulamalar oluşturmalarına olanak tanır.
Veri firmaları için özel ağlar ve sunucular için pahalı ve tehlikelidir. Azure, barındırdığı yüksek kapasiteli veri merkezleri sayesinde bu maliyeti makul bir düzeye indirir ve riski azaltır.
Dünyanın en büyük 500 şirketinin çoğunluğu Azure hizmetini kullanıyor.
Microsoft Azure Tarafından Sağlanan Farklı Bulut Bilişim Hizmetleri Türleri
· Public Cloud (Genel Bulut)
· Private Cloud (Özel Bulut)
· Hybrid Cloud (Hibrit Bulut)
Cloud (Bulut)’ların Özellikleri
· Genel Bulut, bulut kiracıları olarak anılan ve kaynakları ve hizmetleri aynı farklı kurumlar. Public Cloud Public Cloud hizmetini kullanan işletmeler, donanım ve güvenlik kurulumunun yanı sıra ağ sermayesi maliyetleri için önemli destek alırlar.
· Özel Bulut: Bilgi işlem kaynağını içeren bireysel bir koleksiyondur. Bu şekilde kaynak işletmeye sunulur. Bu özel olarak tasarlanmış bir kaynaktır. Azure, istemci olan işletmenin kaynağını kendi yerinde barındırır.
· Hibrit Bulut Hibrit Bulut: Özel ve Genel türde mevcut olan faydaları birleştiren bir bulut türüdür.
Microsoft Azure kullanan işletmeler birçok yönden önemli avantajlara sahiptir. Aşağıdaki sırayla vurgulayabileceğimiz avantajlar:
· Şirketler artık bulut tabanlı kuruluşlarını yönetirken bakım, yapılandırma ve onarım gereksinimlerinin yanı sıra donanım edinme zorunluluğuyla da yükümlü değil. Azure'un ağ tasarımı, güvenlik analizi, sistemler ve optimizasyon gibi temel görevler için basittir.
· Mobil uygulamaların geliştirilmesine olanak tanır.
· IoT cihazlarının tasarımı, veri tabanlarının yanı sıra çevrimiçi depolamayı da bağlamalarına olanak tanır.
· Yapılandırılmamış ve yapılandırılmış bilgileri depolayabilir. Donanımın yükseltilmesi sanal anahtar tarafından gerçekleştirilir.
· Bulut tabanlı yük dengeleme yerleşik.
· Ağ düzeyinde sanal makineleri bloke etmenin yanı sıra, istenen trafiği engelleyen güvenlik sistemlerinin avantajı ile birlikte gelir.
· Güvenlik duvarı ayarları, IAM (kimlik ve erişim denetimi), RBAC (Rol tabanlı erişim denetimi) gibi özellikleri uygulayarak erişimin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.
· Azure'ın Azure makine öğrenimi hizmetiyle iş yerinde kullanılan platformların ve ortamların aynısını kullanır ve böylece hibrit veya bulutta bir ortamda makine öğrenimini etkinleştirir. Ayrıca makine öğrenimini ve dağıtımını mümkün kılar.
· Çalışmanın kesintiye uğramadan devam etmesini sağlar.
· Azure, kullanım başına ödeme teknolojisiyle esnek bir fiyatlandırma yapısı sağlar. Azure, ihtiyacınız olan hizmeti satın almanıza olanak tanır.
· SQL ve NoSQL hizmeti sayesinde şirketler veriye dayalı kararlar alabilir. Ancak, aynı zamanda verilerin derinlemesine bir analizine de izin verir.
Azure Ürünleri
Azure, çok çeşitli hizmetler ve ürünler sunar. En çok aranan çözümler ve ürünler:
Azure VM (Sanal Makineler): Temel hizmet türü. Buluttaki Linux veya Windows VM sistemlerini yalnızca birkaç saniyede özelleştirir, oluşturur ve dağıtır ve yönetir. Sanal makineler, yüksek iş yüklerinde harika bir performansla çalışır. Sanal makine türleri arasında, toplu olarak üretilen, hesaplama açısından optimize edilmiş, bellek açısından optimize edilmiş makineler ve genel amaçlı makineler bulunur.
Azure DevOps: Bu, Azure'ın ilk başlattığı bulut tabanlı hizmetlerinden biriydi. Çok sayıda araç kullanarak iş planlamasına izin verir. İşbirliği ve planlama için en verimli fırsatları sağlar.
Azure Pipelines: Derleme ve testin sorunsuz dağıtımına olanak tanıyan yükseltilmiş bir CI/CD sistemine sahiptir. Test planları ve yazılım geliştirme, Azure Artifacts aracılığıyla kuruluş içindeki ekiplerle paylaşılır. En iyi programlama, Azure Repos kullanılarak gelişmiş dosya yönetiminde gerçekleştirilebilir.
DB Azure Cosmos DB: şirketler ve diğer Azure kullanıcıları için en çok tercih edilen bulut bilişim platformudur. NoSQL veritabanı hizmeti, yanıtları ve çözümleri saniyenin binde biri kadar sürede sunabilmektedir. Kurumsal müşteriler için mümkün olan en yüksek düzeyde güvenlik sağlar. SQL Caasndra ve MongoDB'yi destekleyen API'ler sayesinde işletmeler hızla büyüyebilir. Otomatik ölçeklendirme sistemi ve anlık esneklik sağlar. Operasyonel bilgilere gerçek zamanlı bilgi verir.
Azure Active Directory: Sistemde yönetici olarak aynı anda oturum açan kullanıcıların parolalarını ve kimliklerini yönetmeyi kolaylaştırır. Dolandırıcılığı durdurmak için çok faktörlü kimlik doğrulama sağlar.
Azure CDN (İçerik dağıtım ağları): Bulut tabanlı hizmetleri, depolamayı ve web tabanlı uygulamalar için gereken diğer işlevleri entegre eden bulut tabanlı bir hizmettir. Yükleme süreleri oldukça azdır. Kullanıcıya büyük kolaylık sağlar. Sağlam güvenlik sistemi nedeniyle, tehditleri azaltmaya yardımcı olur ve içerik için dağıtım ağından onları yok eder.
Azure Yedekleme: Şirketlerin tüm bilgilerini bulut depolamaya yedeklemelerini kolaylaştıran son derece popüler bir çözümdür. Güvenli bir yedekleme çözümüdür. Yedekleme sadece tek bir tıklamayla yapılabilir.
Azure Logic Apps, sağlam tümleştirme süreçleri için hızlı çözümler üretir. İş akışını tasarlar ve otomatik olarak oluşturur. Önemli olduğuna inandığı uygulamaları zahmetsizce ve hızlı bir şekilde birbirine bağlar. Aynı anda çeşitli SaaS uygulamalarıyla entegredir. B2B/EDI'nin EAI Otomasyonunu geliştirir. Bu entegrasyon aşamasında yer alan tüm sorunlu süreçleri büyük ölçüde ortadan kaldırır.
Azure Site Recovery, işlemlere devam etme olanağı sunar. Kurulumu kolaydır ve uygun maliyetlidir. Arıza süresini en aza indirir.
Azure Botları: Bot geliştirmeyi basitleştirir. Kullanıcılar arasında en popüler hizmetler arasındadır. İşletmedeki sanal asistanı sorgu-cevap tabanlı bir bot sistemine dönüştürür. Kurulan bot sistemi, interaktif bir öğrenme yaklaşımıyla çalışmakta ve yapay zeka sayesinde müşteriler arasında sorunsuz iletişime olanak sağlamaktadır. Skype Messenger Cortana gibi mesajlaşma platformlarıyla kolayca bütünleşir.
Microsoft Azure sistemini kullanmayı tercih ederseniz, şirketinizin yükü önemli ölçüde azalacaktır.